НОВИНИ


Зеленски посети Херсонска и Николаевска област след разрушаването на ”Нова Каховка”

8 2856 08.06.2023
Зеленски посети Херсонска и Николаевска област след разрушаването на ”Нова Каховка”
личен архив

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е посетил днес районите в Херсонска и Николаевска област, наводнени след разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна, предаде Ройтерс.


"Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справянето с последиците от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организирането на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в "Телеграм".

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

 

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 километра надолу по течението от Каховската ВЕЦ. 

 

Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа, което доведе до наводненията, отбелязва Ройтерс.

 

В отделни публикации, придружени и от видеоматериали,  украинският президент заяви, че е посетил пътно кръстовище в Херсон, през което евакуират хора, и наводнена помпена станция на река Ингулец в Николаевска област.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама