НОВИНИ


Доц. Михаил Груев: Намаляло е използването на историята за тясно политически употреби

0 2712 09.06.2023
Доц. Михаил Груев: Намаляло е използването на историята за тясно политически употреби
доц. Михаил Груев БГНЕС

Днес е Международният ден на архивите. Той се отбелязва от 2008 г. с цел да се обърне внимание на световната общественост върху значението на архивното наследство като ценно свидетелство за икономическите, политическите и социалните дела на човечеството.


В тази връзка, председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев заяви пред БНР, че е намаляло е използването на историята за тясно политически употреби.

 

"По отношение на осветляването на цялата фактология и мащабността на процесите през т.нар. Възродителен процес се направи доста през последните години, а и десетилетия. От друга страна феноменът ДПС в последните години все по-малко се храни с историята. Би трябвало да бъде обяснен със съвременните процеси в българското общество, а и обстоятелството, че българските турци и мюсюлмани остават в периферията на интереса на останалите политически партии - това е значим фактор", коментира доц. Груев.

 

Специалистът изтъкна, че архивите са публична институция, която е отворена за всеки гражданин.

 

По думите му тази институция съдържа изключително важни документи.

 

"Денят е празник и за българските архиви. На този ден всички архиви по света участват в т.нар. архивна седмица. Цялата седмица мина под знака на различни събития, които да отбележат създаването на международния съвет на архивите през 1948 г. с изложби, премиери на книги, документални сборници и т.н. - събития, които да покажат огромното богатство, което архивите по света съхраняват. В българските архиви практикуваме по същия начин", отбеляза експертът.

 

Според него подялбата на документалния масив е изживяла времето си. Груев подчерта, че нищо не пречи институтите за национална памет да продължат да работят. 

 

"Считам, че още известно време - 5-10 години, има нужда тази дейност под някаква форма да продължи. Нищо не пречи чисто административно това да става под шапката на българските архиви", категоричен бе председателят на Държавна агенция "Архиви".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама