НОВИНИ


Черна гора избира парламент. Ще поеме ли страната по европейски път?

1 2783 11.06.2023
Черна гора избира парламент. Ще поеме ли страната по европейски път?

Важни предсрочни парламентарни избори провежда Черна гора. Мнозина се надяват, че на власт ще дойде ново правителство, което ще осъществи икономическите реформи, ще подобри инфраструктурата в страната и ще доближи Подгорица до членство в ЕС.


Парламентарният вот е първият в малката бивша югославска република, откакто Мило Джуканович, бивш лидер на Демократическата партия на социалистите (ДПС), загуби президентските избори през април и се оттегли след 30 години на власт.


Избирателните секции за 540 000 избиратели отварят в 7 ч. сутринта местно време и затварят в 20 ч.

Държавната избирателна комисия съобщи, че 15 партии и съюзи ще се състезават за 81 парламентарни места в парламента. 


През годините Черна гора беше разделена между онези, които се самоопределят като черногорци, и онези, които се възприемат като сърби и се противопоставят на отделянето на страната през 2006 г. от съюз със съседна Сърбия.


Проучване на Центъра за демокрация и права на човека (CEDEM) миналия месец постави проевропейското движение "Европа сега" (PES) - която също подкрепя по-тесни връзки със Сърбия - начело с 29,1% от гласовете. Яков Милатович от ПЕС спечели президентските избори през април.


Проучването на CEDEM поставя проевропейската ДПС начело с действащия шеф Даниел Живкович на второ място с 24,1% подкрепа, а сръбският националистически, проруски Демократичен фронт (ДФ) е на трето място с 13,2%.


Черна гора има статут на кандидат-членка на ЕС, но за да се придвижи напред в процеса по присъединяване, държавата трябва първо да се справи с корупцията и организираната престъпност.


През 2017 г. страната се присъедини към НАТО, година след неуспешен опит за преврат, за който тогавашното правителство обвини руски агенти и сръбски националисти. Москва отхвърли подобни твърдения като абсурдни, а сръбското правителство отрече да е замесено.


След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Черна гора - за разлика от Сърбия - се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама