НОВИНИ


До 40 г. ставаме едва 5,5 млн. души

3 4838 28.09.2010
До 40 г. ставаме едва 5,5 млн. души

До 2050 година населението на България ще намалее от 7,560 млн. души до 5,500 млн. души, заяви проф. Пенка Найденова от Института за изследване на населението и човека към БАН по време на Международно лятно училище за млади изследователи в областта на стареенето, което се провежда край Варна.



По нейните думи демографският преход в България в сравнение с другите европейски страни започва най-късно и завършва най-бързо. Най-висока раждаемост в България се регистрира в началото на 20 век – 42 на 1000 души. В същото време по време на войните се регистрира и най-висока смъртност – 37 на 1000 души. Проф. Найденова посочи, че през 60-те и 70-те години раждаемостта и смъртността в България намаляват, но въпреки това естественият прираст е все още положителен.

В средата на 90-те години страната отбелязва най-ниска раждаемост -8,2 на 1000 души. През миналата година раждаемостта се повишила с близо 2 промила. Като основен проблем за демографското развитие на България проф. Найденова посочи не толкова ниската раждаемост, а високата смъртност на населението – най-висока в Европа. По нейните думи, за да има положителен прираст, на една българка трябва да се падат 2, 2 деца. В момента стойността е 1,3. Проф. Пенка Найденова отбеляза още, че през последните години страната ни се доближава до средноевропейските демографски показатели.
Международното лятно училище за млади изследователи в областта на стареенето на населението се провежда край Варна.

Проектът се нарича „Европейско изследователско пространство по стареенето и основното му предназначение е да продължи дейностите по стратегическата цел утвърждаване на европейското изследователско пространство със собствена инфраструктура и сътрудничество между изследователските институции на ЕС. Проектът има възможност да разшири координационната дейност, да усъвършенства специалната база данни за изследванията за стареенето в Европа и да съдейства за подготовката на млади изследователите в тази област. Основен партньор по проекта е университетът в Шефилд – Великобритания, както и Центърът за изследване на населението при БАН.

По време на семинара се предвиждат консултации с водещи изследователи, финансиращи и научни институции и потребители на научни продукти за вижданията им относно приоритетните изследователски дейности по стареенето на населението. За България е разработена и въведена през миналата година „Статистическа база данни по стареенето на населението”. Проведени са и национални консултации с водещи български изследователи и практически институции относно приоритетните изследователски направления за научните изследвания за стареенето до 2025 година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама