СВЯТ


Столтенберг: Швеция може да стане член на НАТО до началото на срещата на върха на пакта през юли във Вилнюс

0 2647 13.06.2023
Столтенберг: Швеция може да стане член на НАТО до началото на срещата на върха на пакта през юли във Вилнюс
Йенс Столтенберг БГНЕС

Швеция може да се присъедини към НАТО до началото на срещата на върха на пакта през юли в столицата на Литва, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за телевизия Пи Би Ес.


"Убеден съм, че Швеция ще стане пълноправен член (на НАТО). Възможно е това да се случи до срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец, но не мога да гарантирам това ... Швеция измина дълъг път ... и получи статут, благодарение на който сега се интегрира все повече в структурите на НАТО. Но ни трябва пълна ратификация. Полагаме всички усилия това да стане колкото се може по-скоро", отбеляза Столтенберг.

 

Междувременно агенция Блумбърг информира, че Турция по всяка вероятност няма да одобри кандидатурата на Стокхолм за приемане в НАТО по време на предстоящите консултации, които ще се състоят утре.

 

Припомняме, че Турция продължава да блокира приемането на Швеция в НАТО, отправяйки искания по-специално да бъдат предадени на Анкара обвинените в тероризъм кюрдски активисти, получили убежище в скандинавската държава. От своя страна, Стокхолм твърди, че е изпълнил всички условия на Анкара за одобряване на приемането на Швеция в НАТО, а въпросът за предаване на Турция на конкретни лица трябва да се решава изключително от шведските съдилища, тъй като не е от компетенциите на правителството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама