НОВИНИ


До дни става ясен списъкът със съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори

12 4042 14.06.2023
До дни става ясен списъкът със съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори. МВР трябва да определи кои ще са разследващите полицаи със заповед на министъра.


Това обяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов. 

 

Славов коментира още и решението на Висшия съдебен съвет да отстрани главния прокурор от поста му предсрочно като допълни, че наследникът на Гешев трябва да бъде определен от пленума на ВСС. 

 

“Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм, за да започне да връща доверието в институцията”, посочи Славов. 

 

Той коментира и, че в комисията LIBE са били много изненадани, че главният прокурор Иван Гешев сам е решил да ходи в Страсбург при висяща процедура по неговото отстраняване. 

 

Припомняме, че ВСС гласува освобождаването на обвинител №1 в негово отсъствие, след като Гешев отпътува за Страсбург. Изслушването му пред комисията LIBE продължи около 20 минути като още не е съвсем ясно какво точно е разказал главния прокурор пред евродепутатите. Беше обаче дадена заявка за “бомбастични разкрития”.

 

“Създаде се усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, нищо подобно няма”, коментира правосъдният министър.

 

“Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията - имаше право да бъде изслушан за половин час, а приключи за 15 минути. Министерството на правосъдието имаше право да бъде изслушано за около половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, за да запозная членовете със заседанието на ВСС и аргументите, разказа Славов.

 

По думите му важно е да не се създава внушение, че има нови доказателства и ще се правят чутовни разкрития. 

 

“Ако наистина се разполага с тези факти, те да бъдат изнесени и да има обвинителни актове, каза министърът. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама