НОВИНИ


Германия обяви стратегията си за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа

8 2909 14.06.2023
Германия обяви стратегията си за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа
БГНЕС

Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа и алармира за прогресиращото съперничество с Китай, докато Пекин се опитва да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, съобщи ”Ройтерс”.


В документа се осъществява преглед на външната политика на Берлин, която се измести към приоритизиране на сигурността пред икономическите интереси след руската инвазия в Украйна.

 

В него се разглеждат редица заплахи - от климатичните промени до прекъсванията на веригите за доставки.

 

Планът освен това цели да осигури по-систематизиран подход между министерствата към сигурността, въпреки че властите не успяха да постигнат консенсус за генерирането на Съвет за национална сигурност поради разногласия в рамките на тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц за това къде трябва да бъде разположен.

 

Един от малкото конкретни ангажименти в стратегията касае военната готовност.

 

Дни след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, възвестяваща "повратна точка" или Zeitenwende, в която съобщи, че Германия отсега нататък ще инвестира повече от 2% от БВП в отбраната си след години на съпротива на призивите на съюзници от НАТО да го направи.

 

Стратегията съдържа малко по-слабо обещание Германия да изразходва 2% от БВП, "средно за многогодишен период", за отбрана, първоначално отчасти чрез използване на специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден миналата година.

 

Германия се стреми да осъществи целта от 2% разходи за отбрана от следващата година, отбеляза финансовият министър Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри

 

Други мерки в стратегията включват редуциране на зависимостите от други страни за суровини и насърчаване на компаниите да държат стратегически резерви, след като прекомерната енергийна зависимост на Германия от Русия доведе до криза миналата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама