НОВИНИ


ЕК поряза "Възраждане". Искат от България съдебни действия заради осуетената прожекция на филм от ”София прайд”

10 2902 15.06.2023
ЕК поряза
Sofia Pride Film Fest

Европейската комисия заяви днес, че не е в течение на проявите на представители на партия ”Възраждане”, осуетили прожекцията на филми от културната програма на ”София прайд”.


Не сме запознати с тези случаи. Можем да кажем само, че ако е имало такива нападения, няма как да ги оправдаем и бихме ги осъдили, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

 

Очакваме държавата да предприеме съответните съдебни процедури, добави говорителят.

 

Припомняме, че на 10.06.2023 г. се стигна до организиран протест заради това, че филмът е избран като част от селекцията на "София Прайд Филм Фест".

 

Привърженици на "Възраждане" прекъснаха прожекцията на филма.

 

Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях "педофили" и да всяват страх у тях и у персонала".

 

Прожекцията бе част от културната програма преди 16-ото София прайд шествие, което ще се проведе в София на 17 юни. Филмът, чийто показ е осуетен, е "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. Макар да не е имал широко разпространение, той е показван нееднократно у нас до момента - като част от "София филм фест" през март, както и в рамките на безплатните прожекции за европейската награда LUX. 

 

Тази вечер от 8 ч. в кино "Одеон" Sofia Pride Film Fest ще се направи нов опит да излъчи филма. От ФрогНюз направихме запитване към СДВР, за да проверим дали този път ще предприемат някакви по-сериозни мерки, но отговор до този момент така и не сме получили.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама