НОВИНИ


Зеленски настоя Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

4 2529 15.06.2023
Зеленски настоя Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна
украинският държавен глава Володимир Зеленски Стопкадър: YouTube

Украинският държавен глава Володимир Зеленски настоя в четвъртък Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна, като заяви, че този ход ще бъде ключов в борбата с руската инвазия, предаде Ройтерс.


"Знам, че има дискусия в Швейцария относно износа на военни материали за защитата на Украйна. Това би било жизненоважно. Имаме нужда от оръжия, за да можем да възстановим мира в Украйна", съобщи Зеленски във видеообръщение към двете камари на швейцарския парламент.

 

Известно е, че Швейцария има дългогодишна политика да забранява реекспорта на закупено от нейни производители оръжие за държави, които са в конфликт. Миналия ноември Берн наложи допълнително ембарго за боеприпаси, насочени към Русия или Украйна.

 

Казусът генерира обширен дебат в Швейцария, която трябваше да балансира своята външнополитическа традиция на неутралитет, като същевременно отчита опасенията на своите европейски съседи и местната си оръжейна индустрия, пише Ройтерс.

 

Облечен в обикновена черна тениска с надпис "Украйна" на гърдите му, украинският лидер благодари на Швейцария за прилагането на санкциите на ЕС, към които държавата се присъедини.

 

"Много е важно да проявим солидарност, защото тези санкции ще ни помогнат да сложим край на агресията", подчерта той. Трябва да засилим санкциите", допълни президентът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама