НОВИНИ


МОСВ и министерство на туризма уверяват: Няма данни за замърсяването на Черно море

2 2761 16.06.2023
МОСВ и министерство на туризма уверяват: Няма данни за замърсяването на Черно море

Към момента няма опасност от замърсяване в Черно море. Това уверяват от Министерството на туризма и МОСВ, след като здравният министър на Украйна Виктор Ляшко алармира в интервю пред BBC, че водата на р. Днепър е замърсена 28 000 пъти над нормата.


В отговор на въпрос на ФрогНюз от Министерството на околната среда и водите заявиха, че към този момент няма информация за замърсявания. 

 

"Мониторингът се извършва по най-високи и модерни европейски стандарти. Данните показват, че в следващите 10 дни няма абсолютно никаква опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав. Реката служи като естествен филтър, който би могъл да изтласка потенциалното замърсяване и да го върне обратно", посочи министърът на туризма Зарица Динкова във Варна, цитирана от Българската национална телевизия. 

 

По думите ѝ прогнозата е изключително положителна за здравето на българските граждани и развитието на туристическия сезон, като няма необходимост от паника.


"При необходимост измерванията могат да бъдат извършвани ежедневно. Мерки ще бъдат взети", допълни Зарица Динкова и отрече твърденията за спад в резервациите.


За момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разлива на язовир "Нова Каховка" в Украйна, съобщи вчера министър Динкова при представянето в ресорната парламентарна комисия на екипа си и приоритетите в работата на ведомството.

 

Заради наводненията в Украйна след взрива на стената на яз. “Нова Каховка” и унищожаването на Каховската ВЕЦ къпането, пиенето на водата, поенето на добитък в Украйна е забранено. Лечебните заведения извършват извънредна дезинфекция, за да се избегнат болести като хепатит, холера. Ляшко се надява, че епидемични взривове могат да бъдат избегнати, ако се спазват санитарните стандарти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама