НОВИНИ


Елена Поптодорова: Резултатите от контраофанзивата на Украйна ще определят датата за преговорите за мир

16 3823 16.06.2023
Елена Поптодорова: Резултатите от контраофанзивата на Украйна ще определят датата за преговорите за мир
Елена Поптодорова каза, че преговорите за мир зависят от напредъка на контраофанзивата на Украйна

Много трудно можу да се прогнозира какво ще стане във войната в Украйна. Това са плаващи пясъци. Това каза в предаването ”Лице в лице” на БТВ вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.


По думите й, преговорите за мир трябва да станат по условията на Украйна. Много е важно как ще се проведе и как ще приключи кантраофанзивата на Украйна. Трябва да има признаци на напредък.

 

Тя подчерта, че над 50 държави подкрепят Украйна. "Важно е , че Германия се активизира. Известно е, че 20% от фондовете на НАТО  се дават от Германия. Затова е важно как тя ще реагира. Наскоро Германия заяви, че основният й враг е Русия."

 

Според Поптодорова, трудно е Украйна да си върне окупираните  700 кв. км  от Русия.

 Според нея, е нужен необратим успех в контраофанзивата. Календарът на мирните преговори е свързан с бойните действия. Очаква се до края на годината да доведат до необратим резултат на бойното поле.

 

Елена Поптодорова коментира и твърдението, че сме спасили с оръжие и гориво Украйна в началото на войната. "Това е така, това е очевиден факт. България от години е признат производител на боеприпаси.  А от служебното правителство казаха, че ние нямаме капацитет. Ние сме единствената държава, която е засекретила помощта си за Украйна.

 

На въпроса защо българите са разделени в мнението си за подкрепа с боеприпаси на Украйна, Поптодорова подчерта, че това разделение е обяснимо и  то се дължи изцяло на начина, по който политиците говорят. Докато се поддържа това говорене за неутралитет, то хората ще са разделени.

 

Поптодорова коментира и предявените обвинения на Тръмп. Тя подчерта, че той е бил подкрепян от прокремълски групи.  Тя посочи и  единодушието между републиканци и демократи, с което се дава помощи на Украйна.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама