НОВИНИ


Сарафов предупреди политиците да не се намесват в съдебната система и да спазват Конституцията

41 2873 17.06.2023
Сарафов предупреди политиците да не се намесват в съдебната система и да спазват Конституцията
Сарафов разпространи специално обръщение за ненамеса в съдебната власт

Новоизбраният и. д. главен прокурор Борислав Сарафов разпространи своя позиция до БТА, в която призовава политиците да спазват духа и буквата на Конституцията и да не се месят в съдебната система.


Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

 

Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позицията си, изпратена до Българската телеграфна агенция във връзка с различни позиции на представители на политическите партии по повод неговия нов пост.


Борислав Сарафов подчертава, че е избран от компетентната прокурорска колегия във Висшия съдебен съвет и заради това се чувства длъжен да заяви, че: 

 

“Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава. 

 

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото”, обръща внимание Борислав Сарафов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама