НОВИНИ


Столтенберг: Складовете на НАТО са празни

26 2964 19.06.2023
Столтенберг: Складовете на НАТО са празни

Складовете на НАТО са празни трябва да бъдат попълнени не само в Германия, но и в много страни в Алианса.


Това заяви генералният секретар на военния пакт Йенс Столтенберг по време на посещение в Германия. 

 

По думите му държавите се намират в "критичен момент" за своята сигурност - конкуренцията между великите сили се засилва, ценностите и демокрациите са под натиск, а руският президент Владимир Путин е върнал войната в Европа. 


След Студената война всички се надявахме – и работихме за – по-мирни отношения с Русия. Постепенно тези надежди изчезнаха, поради модела на агресивно поведение на президента Путин - в Грузия, Алепо, Крим и Донбас. Пълномащабното нахлуване в Украйна разби всички останали илюзии за конструктивно сътрудничество с Русия. Намираме се в повратна точка за историята. Това, което правим или не правим сега, ще определи нашата сигурност за десетилетия напред", посочи Столтенберг и изброи три основни приоритета пред държавите. 


На първо място това е продължаване на подкрепата спрямо Украйна. 


"Всички искаме тази война да свърши. Но справедлив мир не може да бъде замразяване на конфликта и приемане на сделка, продиктувана от Русия. НАТО не е страна в конфликта, но ние подкрепяме Украйна в нейното право на самоотбрана, право, което всъщност е залегнало в Хартата на ООН", допълни Столтенберг. 


На второ място генералният секретар на Алианса посочи, че е необходимо пактът да подсили собствената си отбрана. 


"След пълното нахлуване на Русия в Украйна,

всеки разбира много по-добре защо се нуждаем от силна защита. Не е да провокираме конфликт, а да запазим мира и да защитим нашия просперитет. Това струва пари. Така че очаквам лидерите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец да се споразумеят за нов ангажимент за инвестиции в отбраната, с минимум 2% от БВП за отбрана", заяви Столтенберг. 


По думите му НАТО се нуждае още от по-стабилна отбранителна индустрия.


"Нашите запаси от оръжия и боеприпаси са изчерпани и трябва да бъдат попълнени не само в Германия, но и в много страни в НАТО. Миналата седмица имах привилегията да участвам в продуктивна среща с представители на отбранителната индустрия.

Обсъдихме как най-добре да увеличим производството, да осигурим веригите за доставки и да премахнем бариерите пред нашето сътрудничество. Това е от ключово значение, за да поддържаме подкрепата си за Украйна и да гарантираме нашата собствена защита", допълни той. 


Третият приоритет пред пакта по думите на Столтенберг е нуждата да се прекрати зависимостта от авторитарни режими. 


"Знаете, че преди не толкова много месеци мнозина вярваха, че купуването на газ от Русия е чисто търговски въпрос, само за да научат по трудния начин, че това също засяга нашата сигурност. Следователно това беше и политическо решение. Германия и ЕС положиха впечатляващи усилия за диверсификация на енергийните доставки. Но не трябва да правим същата грешка отново с други авторитарни режими, не на последно място с Китай. Китай не е наш противник и ние ще продължим да търгуваме и да се ангажираме с Китай. Но в същото време трябва да избягваме зависимости, които ни правят уязвими. Не трябва да разчитаме изцяло на Китай за критични суровини и продукти. Не трябва да изнасяме технологии, които могат да бъдат използвани срещу нас, или да губим контрол върху критична инфраструктура, като 5G мрежи", категоричен бе Столтенберг. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама