СВЯТ


Риши Сунак: Контранастъплението на Украйна срещу Русия бележи ”добър напредък”

1 2789 19.06.2023
Риши Сунак: Контранастъплението на Украйна срещу Русия бележи ”добър напредък”
Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) Twitter

Контранастъплението на Украйна срещу Русия бележи ”добър напредък”. Това каза министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак на украинския държавен глава Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Пи Ей мидия.


Двамата лидери разговаряха днес сутринта по телефона, в момент, в който украинските войски имат надежда да си върнат територията, окупирана от силите на руския президент Владимир Путин.

 

Сунак бе категоричен, че подкрепата на Великобритания за Украйна е факт и подчерта, че "малките крачки напред ще донесат успех", имайки предвид контраофанзивата на украинските сили.

 

Очаква се Сунак и украинският лидер да са оратори и на конференция в Лондон по-късно тази седмица, която ще бъде посветена на темата за възстановяването на Украйна. Представители на "Даунинг стрийт" коментират, че двамата лидери са се съгласили, че това е "уникална възможност да се подчертае силната подкрепа на публичния и частния сектор за Украйна и да се демонстрират трансформацията и продължаващите реформи в страната".

 

"Премиерът похвали смелостта на украинските войници на фронтовата линия на контранастъплението и каза, че е ясно, че те бележат напредък", пък каза днес говорител на министър-председателя относно разговора му със Зеленски.

 

Темата за войната в Украйна ще бъде централна и на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, като Сунак отбеляза, че алиансът "ще демонстрира силната си подкрепа". Зеленски от своя страна уточни, че иска "конкретни перспективи за членството" на Украйна, предоставени от лидерите в НАТО.

 

Във връзка с разговора си днес със Сунак Зеленски сподели, че двамата са обсъдили "допълнителното сътрудничество за разширяване на капацитета на Украйна на бойното поле, най-вече с оръжия с голям обсег на действие".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама