НОВИНИ


“Малка палава пеперудка”: Скандал между Тошко Йорданов и Настимир Ананиев прекъснаха заседанието в НС

10 4782 22.06.2023
“Малка палава пеперудка”: Скандал между Тошко Йорданов и Настимир Ананиев прекъснаха заседанието в НС

Скандал между Настимир Ананиев от ПП-ДБ и Тошко Йорданов от “Има такъв народ” прекъсна заседанието в Народното събрание. Повод станаха думите на председателя на ПГ на ИТН по адрес на Ананиев. Йорданов го нарече “малка палава пеперудка” и “некадърен врачок”.


Депутатите изслушваха министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. 

 

“Миналата година, когато водата отнесе къщите в Пловдивско. Два-три месеца преди това зам.-областният управител изпрати искане до министъра на финансите за допълнителни средства, защото деретата бяха затлачени от къде законна, къде незаконна сеч. Беше му отказано. После водата отнесе къщите, а една седмица след това Кирил Петков се разходи с лопатка и тениска из калта. НС отвратително прилича на телевизионно предаване, в което само се говори. Имате мнозинство, а от тая трибуна се седи и се кършат пръсти. А трябва да контролират собствените си министри и да обясняват какво ще направят. Един народен представител от тази коалиция Настимир Ананиев излиза и говори с цялата си наглост, че хората не били застраховани. Имам чувството, че той е лобист на застрахователна фирма и ще обясня защо. В крайна сметка не стана земетресение. Това е нещо, което се случва защото държавата не си е свършила работата. Държавата е виновна за това, което се случи за пореден път. Не хората, които нямат застраховка. Хората имат пълното право да вземат по едно паве и да отидат пред Министерския съвет, за да видим колко са застраховани министрите”, започна Тошко Йорданов.

 

Тогава лично обяснение поиска Настимир Ананиев, който заяви, че “някои хора, каквито и да станат, винаги си мислят, че са в сценарий, главни действащи лица”. 

 

“Парламентът не е шоу. Да, от ИТН искате да е такова, но не е. Дивият ви популизъм трябва да спре. Щяхте да чуете какво съм казал, а не да правите внушения. Попитах министъра, защото става дума за публичен ресурс. Ако 30% от хората са застраховани, няма смисъл да се дава публичен ресурс. Той трябва да се харчи отговорно. От вашата партия не знаете как се прави това”, отговори Ананиев. 

 

След репликата последва процедура по начина на водене. 

 

“Когато влязохме за пръв път в парламента Настимир Ананиев беше от партията на Мая Манолова. Звънна ми по телефона и ме помоли да направим нещо в ЦИК, да влезе някакъв депутат от Пазарджик и после щял да дойде при нас. Всички партии му знаят името, защото е минал през тях като една малка, палава обла пеперудка, за да кацне навскякъде. Знам и, че Настимир е малко некадърен врачок”, отвърна Тошко Йорданов. 

 

“Надявам се, че сте наказали Йорданов. Въпросът е, че се изляха страшно много лъжи. Господин “както му беше името”, трябва да се научи да не лъже. Да, бил съм - в  Движение “България на гражданите” и “ВОЛТ”. А от времето на ДБГ помня как доведохте сина си и молехте на колене на Меглена Кунева да го вземе в парламента на стаж”, отговори Настимир Ананиев.

 

“Сина ми беше ученик в гимназията и щеше да кандидатства. Изискванията беше да има стаж. Завършил е международни отношения и японистика в елитния Лондонски икономически университет (LSE). Искаше се да има стаж. Затова говорих с Меглена Кунева, ако нямат нищо против. Направихме грешката да я издигнем за кандидат-президент. Тогава тя се отнесе човешки. Намесата на едно дете, което е искало да се учи, е грозно. За мен може да говорите, колкото си искате. Но имам кофти характер и не е хубаво да се срещаме някъде насаме”, отговори Йорданов. 

 

“Много лично стана”, възмути се Росен Желязков, който даде 15-минутна почивка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама