НОВИНИ


Алма Матер затваря врати заради дървена ваканция?

0 5274 01.10.2010
Алма Матер затваря врати заради дървена ваканция?

"Има реална опасност Софийският университет да стигне до „дървена ваканция". Изчакваме да видим дали Софийският университет ще трябва да затвори врати през зимата", каза председателят на Студентския съвет в университета Цвета Георгиева пред Фокус.



„Ако трябва да затвори врати за дървена ваканция, най-вероятно ще има съответна реакция от нас. Има такава реална опасност, тъй като средствата наистина не достигат”, заяви Георгиева. „Все още изчакваме да видим какво ще се получи с обещанията или договорките между ректора на СУ и министъра на финансите Симеон Дянков и дали действително ще имаме проблем със стипендиите, което беше едно от основните неща, които искахме. Надявам се да няма повече проблеми с топлата вода и консумативите на студентите”, обясни председателят на Студентския съвет.

Тя уточни, че държавна субсидия и собствените приходи покриват едва половината от разходите. „СУ разполага с 19 сгради, които може и да не са с мащаба на Ректората, но са големи и не могат да се отоплява. Ако се стигне до момент, в който няма да можем да си покрием задълженията към „Топлофикация”, от Коледните празници университетът ще затвори врати до февруари месец. Затова все още няма и академичен календар", посочи Георгиева.
Студентският съвет няма да подкрепи протеста на инициативната група от студенти, обединени от липсата на топла вода в общежитията на СУ, тъй като те не са поставили конкретни искания. Инициативната група организира протест днес по време на откриването на учебната година, като демонстрацията е насочена срещу неефективното и непрозрачно финансово управление на университета. Исканията на протестиращите са:

- поемане отговорност от страна на ректорското ръководство за трудностите и неудобствата, които студентите преживяха през последните два месеца.
- осигуряване на публичен достъп до антикризисната стратегия на университета.
- осигуряване на публичен достъп до планирания за 2010 проектобюджет и текущото му изпълнение. Протестът ще се проведе под мотото: „Само топлата вода не ни грее, искаме ефективно управление и прозрачност”.
От четири дни има топла вода в общежитията на СУ, каза Георгиева и допълни, че е провела среща с представители на инициативната група. Те са изразили опасенията си, че се плаща депозит от 15 лв. в началото на годината, който след това не се връща. „Все още проучвам въпроса с депозита”, подчерта Цвета Георгиева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама