НОВИНИ


Христо Иванов: Има идея да преформатираме институцията на служебния кабинет

6 2671 28.06.2023
Христо Иванов: Има идея да преформатираме институцията на служебния кабинет
Христо Иванов: И трите политически сили изразиха съгласие, че трябва да ограничим безконтролността на главния прокурор Нова Нюз

Има две позитивни неща от тази среща. Едното е, че има висока степен по отношение на едрите цели в съдебната реформа в конституционния й аспект.


И трите политически сили изразиха съгласие, че трябва да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме ВСС в съответствие с международните стандарти и препоръки на Венецианската комисия.

 

Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

 

„Трябва също така да обсъдим идеи относно преформатирането на институцията служебен кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин, това са целите. Има спорни моменти по някои от решенията, но това е въпрос, който ще бъде обсъждан в конституционната комисия“, допълни той.

 

Христо Иванов обяви, че комисията по конституционни въпроси ще бъде рестартирана до десетина дни, за да може в нея да влязат експертни фигури, които не са политически обвързани.

 

Всяка една политическа сила ще има предложи своите идеи, включително и по отношение на служебния кабинет. Една от точките, които се лансира и която среща съгласие, е да се продължи работата на парламента, т.е. той се разпусне тогава, когато започне формалната кампания.

 

Тоест тези периоди, в които имаме служебен кабинет, назначен от президента без парламент, да бъдат максимално съкратени. Това е нещо, което засега се очертава като точка на съгласие, сподели още Иванов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама