НОВИНИ


Шведският премиер изрази надежда, че страната му ще стане член на НАТО преди срещата на върха следващия месец

1 2577 28.06.2023
Шведският премиер изрази надежда, че страната му ще стане член на НАТО преди срещата на върха следващия месец
Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон БГНЕС

Шведският премиер Улф Кристершон каза днес, че страната му все още иска да стане членка на НАТО преди срещата на върха следващия месец, въпреки че не е сигурен дали ще успее, съобщи Ройтерс.


В началото на руската инвазия в Украйна, след десетилетия на военен неутралитет, Швеция и Финландия пожелаха да си осигурят по-голяма сигурност с влизане в НАТО.

 

Финландия се присъедини към алианса през април, но за Швеция процесът по прием е по-бавен. Тя си е поставила за цел да стане член на алианса по време на срещата на върха НАТО на 11 и 12 юли във Вилнюс и докато получава силна подкрепа от други членове, сред които и САЩ, то Турция и Унгария все още не са ратифицирали присъединяването.

 

"Швеция ще стане членка на НАТО", категоричен бе Кристершон в интервю за телевизия Ес Ви Ти.

 

"Никой не може да гарантира, че това ще се случи във Вилнюс или точно преди Вилнюс, дори и това да е била целта ни през цялото време. И това е цел и на всяка друга страна членка на НАТО", отбеляза той.

 

Турция твърди, че Швеция укрива членове на групировки, които според нея са терористични - обвинение, което Швеция категорично отрича - и иска екстрадирането им като стъпка към ратифициране на шведското членство. Тя също така изрази недоволство заради демонстрациите срещу Турция, които се провеждат в скандинавската държава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама