СВЯТ


Лужков си тръгна, гейовете вече свободни

4 4990 01.10.2010
Лужков си тръгна, гейовете вече свободни

За първи път откак властта в Москва бе окупирана от Юрий Лужков гей движението в Русия напомни на московчани, че същестува.



Негови представители за първи път проведоха разрешен митинг в центъра на Москва, пред офисите на авиокомпанията Swiss Airlines от 16 до 17 часа московско време.

Лидерът на гей движението Николай Алексеев заяви, че през септември 2010 г. компанията не го е пуснала по време на полета за Швейцария заради неправилно издадени билети. Според данните Алексеев е бил арестуван и отведен в полицията. Той бил принуден да се откаже от жалбата срещу властите в Москва, подадена в Европейския съд по правата на човека.

В днешния митинг участвали около 15-20 души. Имало близо 30 представители на медиите, както и полицейски служители.

Николай Алексеев заяви пред репортери, че преди акцията той бил заплашван с убийство от представителите на движението "Народен събор".

Алексеев в продължение на няколко години се опитва да получи разрешение за провеждане на гей парад в Москва, но официални представители постоянно отхвърляха молбата му.

Разрешението за провеждането на парада е получено на 29 септември. Организаторът на акцията свързва полученото разрешение с оставката на кмета на Москва Юрий Лужков на 28 септември.

От Централния административен окръг казаха, че заявлението, подадено от гражданина Николай Алексеев, е в съответствие с всички разпоредби на закона. „Ние не знаем каква е сексуалната му ориентация", подчертаха още оттам.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама