ПОЛИТИКА


Вили Лилков: Голям компромис е направен в ПП-ДБ с издигането на Васил Терзиев

7 4146 29.06.2023
Вили Лилков: Голям компромис е направен в ПП-ДБ с издигането на Васил Терзиев
Вили Лилков

Голям компромис е направен в средите на ПП-ДБ с издигането на кандидатурата на Васил Терзиев. Това обясни пред БНР проф. Вили Лилков, един от учредителите на „Демократи за силна България“, бивш лидер на ДСБ-София, бивш общински съветник и кандидат за кмет на София през 2015 година, издигнат от Реформаторския блок.


"Вероятно тя е насочена и към възможността, ако се стигне до втори тур, да се иска подкрепата на БСП, тъй като в техните среди такъв кандидат, би бил леко посрещнат. Десните избиратели и особено антикомунистите ще бъдат изправени пред доста сериозна дилема".


Проблемът беше да се преодолеят амбициите на „Спаси София“ и да се намери подходящ формат, под който да влязат в тази коалиция на ПП и ДБ, отбеляза още бившият общински съветник.


"Опитът от бизнеса донякъде може да бъде полезен, но общинската работа и изобщо политиката, са много по-различни. Тя изисква висока експертиза и подготовка. Важно е и какви екипи ще се формират около бъдещия кмет, както и какво мнозинство ще има в Общинския съвет"

 

Емоциите ще играят роля и в тези избори, прогнозира той.

 

"Но изборът на кмет на София и на Общински съвет се нуждае от доста разум и професионален дебат. Не казвам, че София не се развивала и че не са постигнати успехи, напротив. Но с години не са решавани сериозни проблеми. Има и важни цели за града, положени в края на 20 век, които още не са постигнати. Трябва да се направи един сериозен анализ на изпълнението на общия устройствен план. При Васил Терзиев в момента личи неподготвеност и неувереност“.


Предизборната кампания в София преди 4 години се проведе на много ниско ниво относно проблемите на града, обясни Вили Лилков.


„Ако сведем всичко само до разговор за детските градини, тротоарите и паркирането, ние ще пропуснем по-важни неща. В София са се натрупали много проблеми. Беше му зададен въпрос как ще се справи с презастрояването на презастрояването, но той не отговори. Целият проблем е заложен в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Той трябва да се промени. Столична община трябва да заработи много плътно с държавата".


Той отбеляза, че над 20% от жилищния фонд в София е необитаем.

 

Управлението на града се нуждае от ново административно и териториално деление, както и от нов модел на управление, посочи Лилков.


Все още имаме два града в рамките на София – южен, който се развива бързо и динамично и северен, който бавно деградира, посочи той.


„Кремиковци“ продължава да бъде тежък стагниращ фактор за развитието на нашия град“.


Бившият общински съветник поздрави ГЕРБ и ПП-ДБ, че са намерили сили да преодолеят тежкия разлом помежду си.

 

"Това беше най-трудната стъпка - да се създаде такава сглобка. Те бягат от определението за коалиция, защото голяма част от поддръжниците им все още ги държи треската на предизборната кампания и си спомнят заклинанията, които се произнасяха от двете страни. Важните цели на България ги принудиха да бъдат заедно. Тези страсти ще се успокояват с времето и постигането на успехи в управлението. И министрите работят в тази посока. Пред тях стоят по-важни цели".


Въпросът с разпределението на постовете във втория ешелон на властта е много важен, но ако двете формации изградят контактни групи за различните сектори, постепенно ще се преодолява това напрежение, посочи Вили Лилков.


"В политиката трябва да се правят и компромиси. След няколко месеца тонът и напрежението ще бъдат различни. Сега се напрягат от предстоящите местни избори. Те са големият залог за местните структури. След изборите ще настъпи известно успокояване".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама