НОВИНИ


Въпросът с розовото масло - поставен от Денков в Брюксел. Ще го забрани ли ЕК?

0 2854 30.06.2023
Въпросът с розовото масло - поставен от Денков в Брюксел. Ще го забрани ли ЕК?

Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага и когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме какво е веществото и неговата концентрация. В текста, който са представили, няма думичката концентрация.


Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел по повод промени в Регламента за производството на етерични масла, които подготвя Европейската комисия. То определя правилата за класифицирането, етикетирането на вещества и смеси и предлага етеричните масла, към които попада и розовото масло, да се разглежда като смес.

 

Казано иначе - става дума за промени, с които етеричните масла да бъдат приравнени с химическите продукти, за които да важат съответните режими за производство. 

 

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели "забрана" на розовото масло, каквито твърдения се появиха в общественото и медийното пространство.

 

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още през януари 2013 г. ЕК излиза с подобно предложение заради съставки в етерични масла, които причиняват алергии. То обаче е спряно, припомнят от Българското национално радио.

 

Акад. Денков е поискал от Брюксел текстът да бъде преразгледан, защото според него не е достатъчно съдържателен и научен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама