НОВИНИ


Емилия Лазарова: Нужна е коренна промяна в обучението, а това не може да стане без промяна на учебните програми

1 2967 30.06.2023
Емилия Лазарова: Нужна е коренна промяна в обучението, а това не може да стане без промяна на учебните програми

”Нужна е коренна промяна в обучението, а това не може да стане без коренна промяна на учебните програми. Действащите учебни програми са натоварени с доста фактологичен материал и с доста съдържание, което да се запитаме дали точно това да учат децата.”


Това заяви пред NOVA NEWS зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

 

По думите й за да се установи какво им трябва на днешните деца, е необходим сериозен анализ – да се види от къде идват постоянно слабите резултати в някои училища. „Регионите и училищата, където има масово слаб резултат, са едни и същи”, коментира Лазарова.

 

Експертът засегна и някои от възможните причини за ниските резултати на матурите – многото отсъствия на ученици, на учители, на извиняване без причина на отсъствията на учениците.

 

Лазарова изрази мнение, че фактологията в учебните програми не е чак толкова много. „Понякога се изучават и обясняват процеси по един предмет, а знанията, които са нужни на децата за обяснение на тези явления, се изучават на следващата или по-следващата година”, сподели специалистът.

 

Заместник-министърът посъветва сегашните млади хора да имат дигитално медийна грамотност, за да се ориентират в различна информация. Според нея децата трябва да решават казуси, за да имат интегрално обучение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама