НОВИНИ


Забраниха на бившия бразилски държавен глава Болсонаро да се кандидатира за срок от осем години

0 2671 30.06.2023
Забраниха на бившия бразилски държавен глава Болсонаро да се кандидатира за срок от осем години
Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро Сайт на БНР

Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро е под сериозна въпросителна, след като във Федералния електорален съд се сфомира мнозинство от съдии, подкрепящо решението да се забрани на Болсонаро да се кандидатира за срок от осем години - до 2030 г. на основание злоупотреба с власт, съобщи Ройтерс.


Четирима от седемте съдии вече са гласували Болсонаро да бъде обвинен в злоупотреба с власт и манипулация на медиите, като е организирал подставени лица да изразят неоснователни съмнения относно електронното гласуване в Бразилия. Още двама федерални съдии оставаше да гласуват към момента на информацията на Ройтерс, но техният вот се оказва ирелевантен.

 

Болсонаро получи обвинение в създаване на общонационално движение за преобръщане на резултатите от президентските избори.

 

Вследствие на това се стигна до масови вълнения, чийто връх настъпи на 8 януари тази година, когато хиляди демонстранти, поддръжници на Болсонаро, нахлуха в правителствените сгради в столицата Бразилия.

 

Председателят на съдийския състав по делото - Бенедито Гонсалвес - гласува по-рано тази седмица за това бившият държавен глава на страната да бъде лишен от право да заема президентския пост за период от осем години.

 

Самият Болсонаро отхвърли категорично да е извършил каквито и да било незаконосъобразни действия и коментира, че ще подаде жалба във Върховния съд на Бразилия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама