НОВИНИ


Влизат нови правила за шофьорските книжки

4 6078 03.07.2023
Влизат нови правила за шофьорските книжки
Нови правила за шофьорските книжки

От този месец ще влязат в сила нови правила за взимане на шофьорска книжка. В теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на автомобил категория Б ще бъдат включени два видеоклипа, с които кандидат-шофьорите ще бъдат поставяни в реална ситуация.


По време изпита курсистите ще трябва да преценят как да реагират, ако попаднат в ситуация със заледен път или при почти нулева видимост.


Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков каза, че една от основните разлики между младия и неопитен водач и опитния такъв, е скоростта на вземане на решенията и анализа на видеото ще помогнат те да се научат да се справят по-бързо със ситуацията на пътя:


"Бихме желали и да подсигурим всички вас, да могат да бъдат по-уверени, че заобикалящите ги хора и хората, съседите, които участват в движението, са по-добре подготвени".


Изпълнителният директор на "Автомобилната администрация" Бойко Рановски каза, че кандидатът има право да прегледа клипа три пъти и след това ще му бъдат задавани въпроси. Въпросите от теста остават 45 на брой. Клиповете са направени по германски модел и са с продължителност 15 секунди:


"Самият тест, в който има включени два видеоклипа, системата автоматично генерира резултата. Няма човешка намеса, няма намеса на служител на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"".

 

По този начин на изпита по теория се счита, че в над 99% от случаите неподготвен кандидат не може да вземе изпита.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама