НОВИНИ


Край на Дженин като ”убежище за тероризма”: Напрежение на Западния бряг между Израел и Палестина

1 3072 04.07.2023
Край на Дженин като ”убежище за тероризма”: Напрежение на Западния бряг между Израел и Палестина
Twitter

Напрежение между израелските сили и палестински екстремисти в бежанския лагер Дженин, намиращ се на окупирания Западен бряг, взе девет жертви от палестинска страна и рани 100 души. Израел заяви, че слага край на Дженин като "убежище за тероризма", а палестинците видяха в най-мащабната израелска операция на територията от десетилетия насам военно престъпление.


Израелските военни казаха, че няма конкретен график за прекратяване на операцията, но това може да бъде "въпрос на часове или няколко дни".


Израелските военни са прекъснали телефонните комуникации и електричеството в лагера, което затруднява получаването на точна картина на случващото се. Палестинските медици също се борят да стигнат до десетките ранени там.


Израелската армия твърди, че е действала въз основа на точни разузнавателни данни и не се стреми да нарани цивилни, но много от тях са били хванати в кръстосания огън.


Военните позволиха на около 500 палестински семейства да напуснат лагера в понеделник вечерта. 


Дженин се превърна в крепост на ново поколение палестински бойци, които са дълбоко разочаровани от застаряващото ръководство на палестинските власти и ограниченията на израелската окупация. Градът стана свидетел на многократни нападения на израелски военни през последната година.


През 2002 г., по време на Интифадата ал-Акса (вълната от насилие, започнала през септември 2000 г.), израелските сили започнаха пълномащабно нахлуване в Дженин. Най-малко 52 палестински бойци и цивилни и 23 израелски войници бяха убити по време на 10 дни на интензивни боеве.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама