НОВИНИ


Черновата на доклада на ЕК: В България още липсват присъди за корупцията по високите етажи

0 2561 05.07.2023
Черновата на доклада на ЕК: В България още липсват присъди за корупцията по високите етажи
личен архив

Европейската комисия ще представи днес докладите за върховенството на закона във всички страни от ЕС. Докладите се изготвят от 2020 г. насам и се занимават с четири основни теми - правосъдието, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.


За България и Румъния годишният доклад замени Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен след приемането на двете страни в ЕС заради проблеми с корупцията и върховенството на закона.

 

Според черновата на доклада, който предстои да бъде представен този следобед в България все още буди тревога съставът на Висшия съдебен съвет и функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Според Брюксел Инспекторът, който отговаря за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо влияние.

 

Докладът отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор.

 

Изтъква се, че те са част ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. ЕК отбелязва, че НС е приело закон, установяващ механизъм за осигуряване на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и предвиждащ съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

 

Отбелязва се също, че институционалното преструктуриране на Комисията за борба с корупцията също е чист ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, а проектът на законодателство се обсъжда в парламента.

В България все още липсват окончателните присъди по дела за корупция на високо ниво, е друго заключение от доклада.

 

В страната ни има сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност за служителите на най-високо ниво.

 

Докладът отчита, че е България започнала процес на отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схема за гражданство срещу инвестиции.

По отношение на концентрацията на собствеността на медиите рискът за в България остава много висок. Тревога буди и липсата на ясна рамка за осигуряване на прозрачност при разпределението на средствата за държавна реклама.

 

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили задоволително задълженията, поети в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Еврокомисията ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете държави членки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама