НОВИНИ


Докъде сме с върховенството на закона: Има напредък, но трябва още работа

1 2759 05.07.2023
Докъде сме с върховенството на закона: Има напредък, но трябва още работа

Официално - Европейската комисия публикува четвъртия си годишен доклад относно върховенството на закона в рамките на блока. В частта за България се посочва, че макар да бяха извършени някои промени, все още съществуват опасения, свързани със състава на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.


До 2019 г. реформите в България в областта на правосъдието и борбата с корупцията бяха следвани от Комисията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), а оттогава се наблюдават в рамките на механизма за върховенството на закона. С писмо от 26 юни министър-председателят информира Комисията за предприетите от България мерки за изпълнение на последния неизпълнен ангажимент, посочен в заключенията на доклада по МСП от 2019 г., както и за допълнителните мерки, предприети за продължаване на спазването на върховенството на закона.

 

Какво се промени?

 

Механизмът за разследване на главния прокурор - стъпка напред, но въпросът с ВСС виси

 

Народното събрание прие закон, като част от ангажиментите в областта на върховенството на закона съгласно Плана за възстановяване и устойчивост, с който се създава механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и съдебен контрол на решенията на прокуратурата да не се започва разследване. Този закон е в отговор на дългогодишните опасения, изразени в предишни доклади относно върховенството на закона, и отговаря на последния специален ангажимент, поет от България в рамките на МСП. 

 

Продължават да съществуват опасения, свързани със състава на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. Висящите конкурси за повишаване приключиха, но значителен брой съдии остават командировани за продължителен период от време. 

 

Налице е известно подобрение в наличието на електронни комуникации в рамките на правосъдната система и бяха предприети някои стъпки за изменение на законодателството относно въвеждането на пълноценно електронно правосъдие. Административното правосъдие продължава да бъде ефикасно, но липсата на дезагрегирани данни възпрепятства оценката на цялостната ефикасност на правосъдието. 

 

Приети бяха нови закони относно разширяването на правната помощ и задължителната съдебна медиация, които бяха приветствани от повечето заинтересовани страни.

 

Борбата с корупцията - твърде малко и недостатъчно. Остава въпросът с КПКОНПИ

 

Националната стратегия за борба с корупцията продължава да се прилага. Продължават да се прилагат мерки за предотвратяване на корупцията, насочени към подобряване на почтеността на конкретни сектори на публичната администрация, включително полицията и съдебната система. Беше прието законодателство за лицата, сигнализиращи за нередности. 

 

Реформата на Комисията за противодействие на корупцията все още предстои да бъде приета като част от ангажиментите на България в рамките на плана за възстановяване и устойчивост и проектозаконът се обсъжда в момента от Народното събрание.

 

Ефективността на разследванията и солидните резултати при наказателното преследване и окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта продължават да бъдат проблем. 

 

Продължават да съществуват сериозни пропуски по отношение на мерките за осигуряване на почтеност по отношение на функциите от най-високо равнище. Правилата за декларациите за имуществено състояние и интереси на държавните служители се прилагат систематично, но е необходимо да се подобрят механизмите за контрол. 

 

Беше създадена работна група, която да разгледа въпроса за лобирането като част от ангажиментите по плана за възстановяване и устойчивост, и ще бъде организиран обществен дебат въз основа на текущата работа на тази група.

 

Медиите

 

Правителството предприе мерки за създаване на работна група, която да обмисли актуализации на законодателната рамка, свързана със свободата и плурализма на медиите, включително защитата на журналистите от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността. Липсата на ясна рамка за гарантиране на прозрачност при разпределянето на държавната реклама продължава да буди безпокойство въпреки създаването на работна група, която цели да започне работа и по тази тема. Що се отнася до прозрачността на собствеността върху медиите, в момента се обмисля по-ефективно изпълнение на задълженията за собственост върху медиите.

 

Журналистите са изправени пред съдебни дела и се сблъскват с различни заплахи, като например онлайн тормоза, който се увеличава. Могат да се отбележат някои положителни тенденции по отношение на достъпа до публична информация.

 

Създаден бе и вече функционира подобрен национален механизъм за последващ мониторинг, чийто разширен обхват да обхваща и доклада на ЕС относно върховенството на закона. Подновяването на мандатите на независимите и регулаторните органи беше забавено поради политическата ситуация. Въведени са нови процедурни правила, но продължават да съществуват опасения по отношение на законодателния процес. Съветът за развитие на гражданското общество започна да функционира и да работи по национален механизъм за финансиране на сектора. 

 

Бяха изразени опасения по отношение на проектозакон за чуждестранните агенти, който беше представен отново на законодателния орган от една от политическите партии в Народното събрание въпреки отрицателното становище на министъра на правосъдието относно първия законопроект.

 

по статията работи Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама