НОВИНИ


Правната комисия отхвърли референдума на “Възраждане” за еврото

40 9848 05.07.2023
Правната комисия отхвърли референдума на “Възраждане” за еврото

Депутатите от правната комисия в Народното събрание отхвърлиха искането на “Възраждане” за свикването на референдум за запазване на българския лев и отлагане на членството на България в Еврозоната. Решението бе взето след 3-часови дебати със 7 гласа “за”, 8 гласа “против” и 7 гласа “въздържал се”.


“Възраждане” искат да попитат българите дали са съгласни българският лев за остане единствената официална валута у нас до 2043 г. Дебатът по въпроса мина на фона на обиди, основно между представителите на партията на Костадин Костадинов и ПП-ДБ.

Преди това в комисията представиха мненията си конституционалисти, а гуверньорът на БНБ Димитър Радев предупреди, че самото провеждане на референдум може да пропука консенсуса за Еврозоната и сериозно да увреди международния имидж на страната ни. 

В подкрепа на референдума се обяви Гроздан Караджов от “Има такъв народ”.

 

Припомняме, че днес стана ясно, че партията на Слави Трифонов ще внесе предложение за промяна на закона така, че да се улесни процедурата по провеждане на национални допитвания. От обаче ИТН отхвърлиха съмнението, че внасят промените, за да улеснят провеждането на референдума за запазване на българския лев, иницииран от "Възраждане".

 

Смиляна Митова от БСП също декларира, че ще подкрепи референдума.

 

С изявление във Facebook Костадин Костадинов обяви пред симпатизантите си, че

"Нямаха аргументи, с които да кажат, че референдумът ни не трябва да се случва. Имаше елемнтарни заяждания от страна на "Доносническа България". Така наречените "остриета" на ДБ Антоанета Цонева и лицето Божанков говореха за това какво съм говорел в YouTube клипове", заяви Костадинов, според когото почти не е имало юридически спор.

 

По думите му липсват мотиви за решението на правната комисия. Костадинов определи решението като "държавен преврат".

 

Костадинов заяви, че "Възраждане" ще отправят въпросите си към президента Румен Радев. Припомняме обаче, че именно държавният глава заяви, че свикването на референдум за еврото е невъзможно още в хода на едни от консултациите, които се проведоха на "Дондуков 2" след изборите.

 

"В крайна сметка неговата дума е последна, защото той е човекът, който насрочва референдума. Не е длъжен да изпълнява решение, което противоречи на закона", заяви Костадинов и допълни, че "Възраждане" ще сезират и Конституционния съд.

 

Ще бъде изпратен и сигнал в прокуратурата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама