НОВИНИ


Христо Панчугов: Българското общество трябва да бъде убедено в необходимостта да подкрепим Украйна

2 2786 06.07.2023
Христо Панчугов: Българското общество трябва да бъде убедено в необходимостта да подкрепим Украйна
Христо Панчугов: За пореден път е необходимо някой външен да отгледа гръбнак сред българските политици

България трябва да се върне в смисления разговор за това как изглежда новата архитектура на сигурността в цяла Европа след нахлуването на Русия в Украйна.


Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател Христо Панчугов.


Според него президентът на Украйна Володимир Зеленски не случайно е избрал България за своето посещение:

 

"Самият факт, че ще се изправи пред президента Румен Радев също не е случайно. За пореден път е необходимо някой външен да отгледа гръбнак сред българската политическа класа и да се изправи пред провокациите, на които ние ставаме мълчаливи свидетели през последните години.

 

Надявам се това да катализира подобен процес и сред българската политика. След като няколко пъти стояха на една маса с Радев и той им размахваше пръст, обвинявайки ги във военнолюбие. Българските политици, надявам се, да имат малко повече смелост и да отстояват принципите, които твърдят, че защитават," подчерта Панчугов.  


Политологът изрази очакване посланията от посещението на Зеленски да са продължение на тенденцията, която вече започна премиерът Николай Денков:

 

"Българското общество трябва да бъде убедено в необходимостта да подкрепим Украйна да се изправи пред агресията на Руската федерация. Необходимо е да продължим да мислим за реформиране на българската система за сигурност.

 

Също така и да мислим за начина, по който ще се включим в следвоенното възстановяване на Украйна, опасявам се, че вероятно ще се наложи и на самата Руска федерация. Това трябва да се превърне в основния разказ, който политическата ни система трябва да води в следващите месеци".  

 

В предаването "12+3" Христо Панчугов коментира и изминалия месец, в който управлява правителството на Николай Денков:


"Самата конструкция (на мнозинството, подкрепящо кабинета - б.р.) изглежда много неустойчива заради външни фактори, а не заради самите участници в нея. Може обаче да се окаже и изключително устойчива."

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама