НОВИНИ


Удря те влак - оправяй се на стоп

2 4530 05.10.2010
Удря те влак - оправяй се на стоп

“Ужасът стана толкова близо до София, а два часа стояхме под дъжда. Някои бяха със счупени глави, ръце и кървящи рани. Единствените, които се държаха адекватно, бяха пожарникарите.”



Това разказа вчера с треперещ глас пред “Труд” Бисерка Колевска, една от пострадалите в челния сблъсък между два локомотива, пише вестникът. Към 7,50 ч международният бърз влак от Белград за София и служебен влак на БДЖ се удариха между гарите Драгоман и Драгоил. Кървавата равносметка е - 22-ма ранени в “Пирогов” и още четирима във ВМА. В Института за спешна помощ установиха, че някои от приетите са с травми на таза, други на крака и ръце, а трети - на шията и с фрактури на лицевите кости. Настанените във Военна болница бяха с контузни рани и натъртвания. В международния влак са пътували към 70 души, а в служебния - 12 работници.

“При удара таваните над коридорите в купетата започнаха да падат. От тях се изсипаха жици и шнурове. В нашия вагон имаше жена с деца. Окото й кървеше”, разказва Бисерка
. И добави: “След половин час дойде първата линейка, а след още 10 минути - втора. Взеха няколко души, но останалите повече от 2 часа стояхме на шосето, без никой да ни извозва. Спираха се случайни коли и ни качваха на стоп...” Според Бисерка служители от “Гранична полиция” им събрали личните карти и дълго време не им ги връщали. Хората стояли в студа, разтресени и от шока, и от болки. “Имаше всякакви служби, и високопоставени хора дойдоха, даже някакъв министър, но главно питаха какво е станало, а не как се извозват ранените”, категорична е Колевска. Лично на нея граничен полицай й казал да се оправя както може. “Слава Богу, аз се превозих до “Пирогов” с пожарникарската линейка”, въздъхва жената.

“Който не беше седнал, след удара беше с някакви травми.
Мислехме, че ще стане като с онзи влак - дето изгоря... Шафнерът ни гонеше навън, а после се потресох, като каза да се обаждаме на близките ни да ни извозват. Някои си хванаха маршрутката от Калотина за София и са си платили сами билетите”, казаха други пътници. Според някои от тях е било добре, дето малко по-рано ги събудили на границата, иначе щели при сблъсъка съвсем да изпаднат в ужас. Локомотивът, който теглел само един вагон с работници, бил спрял, когато в него се забил с 62 км/ч международният влак от Белград. В спалните вагони пътували четири момичета от габровския клуб по акробатика и батут “Акро арт”, които се връщали от състезания в Чехия. Девойките и треньорът им Лилян Александров не са пострадали. Те се добрали до София, където от Федерацията по скокове на батут им осигурили микробус да ги откара до Габрово. (Труд)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама