НОВИНИ


Ердоган настоя за присъединяване на Турция към ЕС, чак след това била възможна кандидатурата на Швеция за НАТО

9 2765 10.07.2023
Ердоган настоя за присъединяване на Турция към ЕС, чак след това била възможна кандидатурата на Швеция за НАТО
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще ”разчистим пътя” за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия. Това заяви турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.


Никой не трябва да очаква отстъпки от нас, коментира днес турският лидер във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

 

Президентът говори пред журналисти на летище „Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс, където ще участва в среща с шведския премиер Улф Кристершон, свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по повод кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се проведе в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

 

Ердоган бе категоричен, че Анкара винаги е поддържала курса на НАТО на "отворени врати".

 

В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия), каза още той.

 

Към настоящия момент Турция не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама