НОВИНИ


Божанков: Радев и Костадинов се надпреварват кой ще даде по-абсурдна теза

23 3695 10.07.2023
Божанков: Радев и Костадинов се надпреварват кой ще даде по-абсурдна теза

Не знам доколко тезите на президента Румен Радев са негови собствени. Няма дначение дали говори той, или говори Костадин Костадинов. Смятам, че изявленията им се пишат от друго мяст, което не е на наша територия. Надпреварват се кой ще даде по-абсурдна теза.


Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. 


Той определи като "цинизъм" изявлението на президента Радев пред украинския му колега Володимир Зеленски, в което той призова за мир, а не за военна помощ. 


"Радев неслучайно обяви Крим за руски, първи каза, че Русия очевидно ще спечели тази война. Година и половина управлява, защо не поиска мир от Митрофанова, от Русия?", попита Божанков.


Той коментира и решението на Народното събрание България да продаде на Украйна мощностите от АЕЦ "Белене". Според него реакторите ще бъдат продадени на цена равна, или по-висока от тази, на която са купени. 


"Реакторите няма да проработят в онзи корупционен проект "Белене". Кой ще я построи? Руската страна, която ни обяви за неприятелска?", коментира Божанков.


Депутатът от ПП-ДБ заговори и за готвения проект за промени в конституцията. Заговори се за статута на служебния кабинет, а според Божанков причината за това е прекрачването на правомощия от страна на президента. 


"Никой президент преди Радев не бе опитвал да овладее цялата власт през служебния кабинет. Очевидно е, че Конституцията и президентството са му тесни", заяви Божанков.


Той бе категоричен, че промени в сектор сигурност обезателно трябва да има. 


По отношение на Висшия съдебен съвет, главния прокурор и съдебната реформа Божанков посочи: 


"Имаше риск България да бъде отделена от Румъния по пътя към Шенген заради забавянето в съдебната реформа. Предишинят кабинет заложи в част от ПВУ тези условия - механизъм за разследване на главния прокурор, промените в НПК. Така започна този конфликт в съдебната система, който е оздравителен, защото показа, че системата не функционира, действа се по команда", категоричен беше Божанков. 


Той коментира и докладът за върховенството на закона на Европейската комисия като по думите му констатациите на Брюксел по отношение на страната ни са били положителен сигнал.


"Мониторингът ще бъде отменен, а това е ключово изискване да продължим към Шенген", заяви Божанков.


"ПП-ДБ нямат нито една номинация в този всс, така че ние не можем да държим сметка и да искаме нещо от тези хора. Най-правилният подход е нов ВСС, избран по новите правила. Ако положим достатъчно усилия, в рамките на няколко месеца можем да имаме проект за промени в конституцията в сегмента за ВСС", коментира Божанков.


Божанков не се съгласи с тезата, че сега трябва да бъде избран нов състав на ВСС, който в бъдеще да бъде преформатиран спрямо нови правила в конституцията, защото именно той ще излъчи нов главен прокурор за 7 години. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама