НОВИНИ


Спектакъл от лава и пепел: Вулкан в Исландия изригна грандиозно /видео/

0 2777 11.07.2023
Спектакъл от лава и пепел: Вулкан в Исландия изригна грандиозно /видео/
Стопкадър: YouTube

В Исландия за трета поредна година се наблюдава зрелищно вулканично изригване в близост до главното международно летище на страната, съобщи ДПА.


Изригването е започнало вчера в късния следобед на същия полуостров, където през последните две години лава си проправяше път към земната повърхност. Полуостровът е локализиран югозападно от столицата Рейкявик.

 

Към момента няма данни колко дълго ще може да се наблюдава подновеният природен феномен. Исландските власти твърдят, че няма да има смущения във въздушния трафик.

 

Изригването е започнало около 16:40 ч., северозападно от планината Литли-Хрутур на слабо населения полуостров Рейкянес, информира исландската метеорологична служба. Районът за последен път беше сцена на вулканично изригване през август миналата година, а преди това - през март 2021 г., припомня ДПА.

 

Образувала се е 900-метрова пукнатина, а лавата се излива много по-бързо, отколкото при предишни изригвания.

 

Изригването не отговори на очакванията на повечето хора за това какво представлява типичното вулканично изригване - вместо лавата да се изстрелва във въздуха от конусообразен вулкан, тя извира от продълговата пукнатина в земята.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама