НОВИНИ


Хеликоптер с чуждестранни туристи падна днес близо до връх Еверест в Непал, петима са загинали

2 2912 11.07.2023
Хеликоптер с чуждестранни туристи падна днес близо до връх Еверест в Непал, петима са загинали
Pixabay

Най-малко петима души загинаха, а един е в неизвестност, след като хеликоптер с чуждестранни туристи катастрофира днес близо до връх Еверест в Непал, съобщи Асошиейтед прес.


Летателното устройство е катастрофирало в местността Ламаджура. Спасителните екипи са открили телата на петима души и търсят шести, каза представител на местната власт.

 

Хеликоптерът се е връщал тази сутрин от столицата Катманду, след като закарал петимата туристи на обиколка край най-високият връх в света. Водещата версия е, че туристите са били мексиканци, а пилотът на самолета - непалец.

 

Служител на летището отбеляза пред местни медии, че е трябвало маршрутът на хеликоптера да бъде променен заради влошаване на времето. През сезона на мусоните полетите често се отлагат или маршрутите им се променят заради обилните дъждове.

 

Туристическият сезон приключи през май с настъпването на дъждовния сезон и полетите до планините са значително по-редки по това време на годината, тъй като видимостта е недостатъчна, а метеорологичните условия стават непредсказуеми.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама