НОВИНИ


ВСС решава да назначи ли Даниела Талева като прокурор

1 2847 12.07.2023
ВСС решава да назначи ли Даниела Талева като прокурор
ВСС решава да назначи ли Даниела Талева като прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще решава днес дали да назначи съдия Даниела Талева като прокурор, който да разследва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.


Талева беше избрана в петък на случаен принцип измежду 22-ма съдии.

 

Ако ВСС я назначи, тя вече като прокурор ще трябва прецени дали да образува досъдебно производство, или да прекрати преписката срещу Сарафов.

 

Става дума за сигнал срещу него по повод имотното състояние на негови близки.

 

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

 

Той предвижда разследванията срещу членовете на най-висшето ръководство на държавното обвинение да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

 

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета”.

 

Във ВКС са постъпили десетки сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, каза в Лада Паунова, зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, която присъства на случайния избор на съдия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама