НОВИНИ


Откриват Пилон “Рожен”

5 3274 13.07.2023
Откриват Пилон “Рожен”

Заря, музика и гайди се очакват на тържественото откриване на Пилон “Рожен” по време на Роженския събор. Организаторите от Фондация “Наследство в бъдещето” обещават “исторически спектакъл”, а вчера набързо бяха уредени музикалните права с “Музикаутор”, които се оплакаха от псевдопатриотизъм и обвиниха в нарушения хората зад проекта.


Част от произведенията, които са включени в програмата на откриването, са “Моя страна, моя България”, както и защитени от закона произведения, част от репертоара на Гвардейския духов оркестър.

 

Пилонът ще издигне най-високото знаме в европейския съюз. Изграждането му стана факт след дарителска кампания, в която се включиха и много държавни структури предизвика огромни брожения в публичното пространство. Сред дарителите са държавни дружества като “Автомагистрали”, Българската банка за развитие, Камарата на строителите в България, "Джи Пи Груп", общини, РВД, горски стопанства. Общата сума на даренията от държавни структури е за 144 000 лв.

 

Знамето е с размер 25 на 40 метра и се вее на най-голямата височина в Европейския съюз. Преди откриването бяха проведени и няколко теста по издигането на българския трибагреник, някои от които се увенчаха с провал. 

 

Темата с пилона на Рожен предизвика скандали у нас и доведе до полемика. Някои обвиниха инициаторите от фондация “Наследство в бъдещето“ в псевдопатриотизъм, а самата кампания - като кич и чалга. Същевременно екоактивисти предупредиха за огромното разкопаване, което течеше при поставянето на огромния пилон. 

 

Роженският събор традиционно събира много хора, любители на фолклора. Близо 3000 паркоместа са предвидени в съборното селище, а буферни паркинги ще бъдат достъпни в Смолян, Чепеларе и Пампорово. Всички места в хотелите в региона са резервирани за дните на фолклорния празник.

 

Входът за “Рожен – 2023“ е безплатен, както и всички паркинги на територията на събора. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама