НОВИНИ


Министър Славов ще оспори пред съда отказ на ВСС да назначи Талева за сигнала срещу Сарафов

1 2586 13.07.2023
Министър Славов ще оспори пред съда отказ на ВСС да назначи Талева за сигнала срещу Сарафов

Ако Висшият съдебен съвет не назначи съдия Даниела Талева от Софийския градски съд за прокурор, който да разследва сигнала срещу Борислав Боби Сарафов, правосъдният министър Атанас Славов обеща да оспори решението по съдебен ред.


Според правосъдния министър липсата на взето решение може да доведе до съмнения в самия механизъм, затова е важно да се изпълняват законоустановените функции. Той добави, че назначението на съдия за разследващ прокурор не трябва да се обвързва с процедурата по разследване и нейното прекратяване. Обясни, че решение трябва да бъде взето възможно най-бързо.

 

"Самото назначение е временно. В момента, в който се извърши промяната в Конституцията, тогава ще се избере нов кандидат", обясни Славов пред Българската национална телевизия. 

 

Припомняме, че вчера Прокурорската колегия към ВСС отложи решението, с което Талева трябваше да бъде назначена за разследващ по сигнала срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Боби Сарафов с мотив, че трябва да се изчака решението на Конституционния съд по промените в НПК и Закона за съдебната власт, оспорени от отстранения от поста обвинител №1 Иван Гешев. 

 

Талева бе избрана на случаен принцип миналата седмица от списък с общо 22-ма съдии. По закон сигналите срещу шефа на държавното обвинение или негов заместник се разследват от специално назначен за целта съдия, който се назначава за прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Славов очаква решението да бъде взето идната седмица.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама