Два отделни експертни съвета на Световната здравна организация обявиха подсладителя аспартам за ”възможен канцероген”. Той обаче остава безопасен за консумация във вече установените препоръчителни нива, предаде БНР.
Аспартамът е един от най-широко ползваните подсладители в световен мащаб. Той е наличен в продукти на Кока-Кола и в дъвки. На пресконференция преди да обявят решението си, представителите на СЗО коментираха, че ако потребителите се колебаят дали да пият кола с подсладител или със захар, най-добре за тях би било да пият вода.
Международната агенция за изследване на рака, базирана в Лион, Франция, обяви аспартама за "възможен канцероген", което означава, че има ограничени доказателства, че тази субстанция може да причини рак, съобщи Ройтерс.
Какво количество представлява риск за здравето трябва да се произнесе Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие, според която няма убедителни доказателства за вреди, които аспартамът да нанася, и препотвърди препоръката си, която е хората да консумират под 40 милиграма на един килограм тегло на ден. Това означава, че човек, тежащ между 60 и 70 килограма, трябва да изпие над 10 кена с кола на ден, за да прехвърли този лимит.