НОВИНИ


След трагедията: Пловдивчани искат светофар на пешеходната пътека, където загина 13 годишно дете

0 2614 15.07.2023
След трагедията: Пловдивчани искат светофар на пешеходната пътека, където загина 13 годишно дете
Нова тв

Пловдивчани се събраха тази сутрин на мирен протест до пешеходната пътека на Брезовско шосе, на мястото, където на 11 юли 44-годишна жена и 13-годишната й дъщеря бяха пометени от шофьорка с едногодишен стаж зад волана. На път за болницата детето почина.


Инициативата бе огласена в социалната мрежа под надслов „Аз искам да живея! А ти?“

 

Протестът не бе многоброен, но дошлите да изразят позицията си към войната по пътищата и тревогата от отнетия пореден млад живот, бяха гневни и категорични в исканията си институтциите и гражданите да обединят усилията си и да гарантират безопасност по улиците на града.

 

В подписка, подкрепена от над 600 пловдивчани, те настояват за повече активност от всички за предотвратяване на пътните инциденти и за по-голяма отговорност от страна на шофьорите.

 

Гражданите искат още да се постави осветление на пешеходните пътеки нощно време, както и адекватна маркировка, която да привлича вниманието на шофьорите. Друго искане е да бъде отделен автомобилният трафик от този на пешеходците с пасарелки, разделящи движението, както и със светофарни уредби и подлези.

 

На мястото на злополучната пешеходна пътека, където дори пътният знак, указващ за наличието й, е обърнат в обратната посока на движение, гражданите настояват за поставяне на светофар за пешеходци.

 

Александър Салапатийски от името на организаторите на подписката уточни, че тя ще бъде внесена в Пловдивския ОбС през следващата седмица. Той изрази съжаление, че пътят до институционалното решение за поставянето на светофар е дълъг и че обосновката за това е неадекватна – на съответното място да са станали поне три инцидента?!

 

Живеещи в блока в близост да трагедията споделиха, че всеки път, когато пресичат на това място, са силно уплашени от движещите се с висока скорост автомобили и се притесняват за живота на възрастните си родители и децата.

 

Припомням, пробата на 54-годишната шофьорка не показа наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тя бе задържана за 72 часа, но впоследствие бе пусната срещу гаранция от 5 000 лв.

 

Хората не пожелаха да коментират факта, с аргумент, че правораздаването трябва да свърши обективно своята работа. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама