НОВИНИ


Любителят на яхти и бивш енергиен министър обилно обяснява, че нямало измами по негово време

2 2840 15.07.2023
Любителят на яхти и бивш енергиен министър обилно обяснява, че нямало измами по негово време
Росен Христов БТВ

„В Министерството на енергетиката измама няма“, заяви пред бТВ бившият служебен енергиен министър Росен Христов по повод разследване.


Известният с интереса си към яхти Христов допълни, че „Министерство на енергетиката играе много периферна роля в процеса да предоставя на ЕК данни за потребителските цени за горивата.

Такива данни за газьола бяха ползвани от „Лукойл“, което не е правилно.

Моето внимание към казуса беше привлечено от сигнал от фирма, която повдигна въпроса защо качваме цени от „Лукойл“ в системата“, каза още яхтсмена, пребивавал в САЩ и работил няколко години в Русия.

 

„Направихме проверка как другите страни получават цените, никой не използва „Лукойл“ за референтна база, затова зам.-министърът, чийто ресор е този – Ива Петрова, направи пълен анализ и препоръча да се качват цените от борсата, тъй като тя обхваща по-голяма част от пазара“, обясни Росен Христов.

 

По-рано Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Лукойл-България“ с над 67 млн. лв. за  нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

 

Според комисията има злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама