НОВИНИ


Предложенията за промени в Конституцията стават ясни другата седмица

9 2771 16.07.2023
Предложенията за промени в Конституцията стават ясни другата седмица

Идната седмица “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” и ГЕРБ ще обявят предложенията си за промени в Конституцията, обяви пред Българското национално радио съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.


В средата на миналия месец стана ясно, че проектът е на финалния си етап. Предстои да се разбере дали партиите, заявили своята готовност за реформа в основния закон, са постигнали по отношение на спорни теми като фигурата на главния прокурор например. 

До този момент конституционната реформа среща категоричната подкрепа на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. От БСП също изявиха желание да участват в процеса като левицата ще настоява те да са осъществени разумно, без политически хрумки. От ИТН посочиха, че никой не е водил разговори с тях по темата. 

 

“Съдебната реформа ще се случи.  Тя е изключително важна. Усещането на българите за справедливост го няма. Миналата седмица разглеждахме окончателните текстове и ще ги подложим и на обществено обсъждане. Искаме да привлечем към дебатите хора от научната общност. Това е основният закон на страната и трябва да се търси широк обществен консенсус“, заяви Атанасов пред БНР.

 

Съпредседателят на ДБ критикува и президента Румен Радев за изявлението му, че Украйна иска да води войната с Русия. Той призова българският държавен глава да се обади на Путин по телефона и да му каже да изтегли войските си от Украйна, а не “да иска украинците да се предадат”.

 

Според него държавният глава не иска да се примири с това, че вече не е на власт. 

 

“Той и хората от служебното правителство имаха друг план, но той се провали. Те очакваха и този парламент да бъде разпуснат, поради неспособност да се създаде правителство. Искаха служебното да бъде преназначено и да управлява до местните избори, а успешните министри от него да се кандидатират за кметове на големите общини. Това беше цялостен план за овладяване на местната власт от президента“, счита Атанасов.

 

Той коментира и изследването на “Евробарометър“, според което българското общество не иска да помагаме военно-технически на Украйна.


“Как да очакваме гражданите да подкрепят жертвата във войната, когато държавният глава е на другата страна? Цялостното му поведение цели да се внуши на българското общество, че Украйна е виновна за този конфликт. Президентът носи много тежка отговорност. България е член на НАТО и ЕС, които имат категорична позиция по въпроса за Украйна“, допълни Атанасов.


Според него се наблюдава неспособност на българското контраразузнаване да работи срещу основния ни противник – Русия.


“Това е единствената страна, която ни е обявила за вражеска държава. Как е структурирана работата на този орган за противодействие на основния ни противник? Не са много по-различни нещата и в разузнавателните ни служби“, категоричен е той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама