НОВИНИ


При какви условия ще се включват медицинските хеликоптери?

0 2825 16.07.2023
При какви условия ще се включват медицинските хеликоптери?

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва когато има над 50 км дистанция до болницата - при условие, че не може линейка да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите.


Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Токуда". Именно той сформира екип за обучение на медиците в това звено.

 

По думите му между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега е предвидена работа до 18 ч. по зимно разписание и до 20 ч. през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе. 

 

"Много добре подбран и трениран екип от няколко болници участва в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са "Пирогов", Военна болница, МВР болница, "Токуда", Правителствена болница. Подготовката се осъществява в 7 основни направления - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване", обясни проф. Младенов.

 

Изисква се високо ниво на интерфейс от страна на болниците за летателната спешна помощ. Очаква се първите хеликоптерни площадки да бъдат в София и Плевен.

 

“Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии - трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти", смята проф. Младенов.

 

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама