ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3835 08.11.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за повечето депутатски пари; за това, че Костов не ще ни свирка,ни Юруков; за най-якия секс след див скандал.


Полицаи с флексове нахлуха в 24 офиса на Маргините, разкрива 24 часа.

Маскирани полицаи нахлуха с инструменти за разбиване в общо 24 адреса, свързани с Маргините, в София и в още няколко града на страната. Акцията започна по обяд и приключи около 15,30 часа вчера. Точно в този час трима мъже с качулки на главите и с голям чук, голям флекс и “кози крак” връцете излязоха от централата на компания "Бул Инс". Отпред остана да пази само патрулка от близкото районно управление. Освен сградата на бул. "Джеймс Баучер" маскирани полицаи са атакували още 23 офиса на застрахователното дружество, в което Красимир и Николай Маринови са съдружници. Операцията там е протекла при пълна секретност. От околните магазини и офиси изобщо не разбрали за обиските. Към 16 часа всички служители напуснаха сградата.

Първанов: България е добро място за бизнес, цитира Дума президента Първанов.

България е добро място за правене на бизнес, като това не е само наша самооценка, но и оценка на европейските правителства. Най-важна обаче е оценката на бизнесмените от Европа и от целия свят, които са инвестирали у нас. Това заяви вчера президентът Георги Първанов, който представи възможностите за инвестиции у нас при откриването на българо-катарски бизнес форум в Доха. Държавният глава изтъкна доброто данъчно законодателство, членството ни в ЕС и политическата стабилност като аргументи, които да убедят местните предприемачи да инвестират у нас. На правителствено равнище бяха подписани няколко споразумения. По неофициални данни Катар, Бахрейн и Кувейт търсят отрасли в световната икономика, където се инвестират близо 300 милиарда долара. 

Депутатите може да взимат 350 лв. повече заради секретни данни, съобщава Дневник.

По 350 лв. допълнително към заплатите си вероятно ще получават от догодина депутатите заради това, че работят с класифицирана информация. Това съобщи в четвъртък председателят на парламента Георги Пирински. Той уточни, че парите са предвидени в бюджета на Народното събрание за следващата година, но не е задължително избраниците да ги вземат, защото още не са приети промени в правилника на институцията, с които да се регламентира получаването им. Пирински не даде конкретен отговор защо боравенето със секретна информация предполага допълнително заплащане. 

Коалицията си дели 29 сладки поста, твърди 24 часа.

Пазарлък за разпределяне на 29 шефски места в държавната администрация тече в управляващата коалиция, съобщиха правителствени източници. Постовете трябва да бъдат бързо заети, тъй като мандатите на досегашните директори са изтекли от месеци. Покрай изборите за евродепутати и местна власт избирането на подходящи наследници било стопирано. Сега обаче партийнните банки с кадри са обновени с неуспели на вота кандидати. В сряда в деловодството на НС бе внесена кандидатурата на жълтия депутат Тодор Костурски за член на Комисията за регулиране на съобщенията. Той ще заеме мястото на подалата оставка преди повече от 1 г. Зина Трифонова. Мандатът на шефа на КРС Георги Александров е изтекъл през януари, но в коалицията няма разбирателство кой да го наследи. Според запознати премиерът Сергей Станишев се е заел да осигури подходящ човек за поста, след като царистите са се задоволили само с членство за Костурски. Още повече че стартира наддаването за 3 места в СЕМ, които до месец трябва да бъдат овакантени. Между тях е и на шефа на СЕМ Мария Стефанова. Тя имала шансове да запази поста си заради успешно проведените конкурси за генерални директори на БНР и БНТ. Още не е ясна съдбата на Лилия Райчева, която е член на СЕМ от квотата на НС, и на Стефан Димитров, от тази на президента. Депутатско мнозинство ще трябва и за смяната на зам.-шефа на Комисията за финансов надзор Бисер Петков и на нейния член Тенчо Тенев, която по закон е трябвало да стане миналия март. Вероятно коалицията ще разгледа въпроса през март, когато изтича мандатът и на другия зам.-шеф Ралица Агайн. Според правителствени източници най-напреднали са преговорите по подмяната на Комисията за защита на личните данни. Най-вероятно неин шеф ще стане номинираният от БСП Валентин Енев, математик и компютърен специалист, който сега работи в “Алианц България”.

17 верни на Овчаров в 15 общински фирми, информира Дневен Труд.

Лидерът на столичните социалисти Румен Овчаров е поставил 17 от най-верните си съпартийци в бордовете на 15 общински фирми в София. В 35-те общински дружества на заплата досега са били назначени 164 партийни активисти от различен цвят. Справка сочи, че бордоваците на СДС са най-много - 45. След това са на ССД - 32, а на БСП - 17. Почти половината от 24-те шефове на районните червени съвети са в управата на тези фирми, повечето от които са губещи. Според член на ГС на БСП заплатите на бордоваците са между 800-1500 лв. А средните работни заплати в тези общински дружества са между 250-450 лв. Професиите на голяма част от партийните активисти нямат нищо общо с предмета на дейност на фирмите, които "контролират". Дружествата се управляват и от поети, историци, философи, социални психолози.

Търсят пенсионери за училищни лекари, обявява Монитор.

С поправки в Закона за здравето депутатите върнаха задължението всяко училище да има лекарски кабинет и доктор, който профилактично ще преглежда децата. Заради ниското заплащане се очаква на тези длъжности да бъдат назначени пенсионирани лекари. Приетата вчера на второ четене поправка в Закона за здравето предизвика множество пререкания между управляващите и опозицията. Една от причините е "непримамливото" възнаграждение за хора, които се грижат за здравето на децата, предвиденото в "Бюджет 2008". Според опозицията бившите практикуващи лекари са загубили своите качества. Солидарните по традиция към хората от третата възраст соцдепутати пък парират, че пенсионерите ще се справят отлично с работата, която предвижда оказване на първа помощ на деца и ученици до пристигането на специализиран екип, както и профилактика и рехабилитация, провеждане на туризъм и програми за здравно образование в училищата, детските градини и социалните домове.

Младите гонят дипломи, но разчитат на връзки, установява Дневник.

Повечето българи на възраст между 15 и 30 години са оптимисти за личното си бъдеще и скорошно благосъстояние в Европейския съюз, осъзнават колко важно за успеха е да си образован и инициативен, но са отчетливо аполитични и почти половината планират да учат и работят поне за година в чужбина или окончателно да емигрират. Тази тенденция очерта най-новото изследване на "Галъп интернешънъл" и програмата на ООН за развитие, направено сред 1000 младежи. Представянето му съвпадна с предупреждение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), че програмите за образование и квалификация трябва да се подобрят заради растящата роля на услугите в икономиката. Нужни са и нови правителствени стимули на трудовия пазар, иначе работната ръка ще изтече на Запад, допълват от ЕБВР. В проучването на "Галъп" мнозинството от отговорилите искат да влязат в университет, за да са конкурентоспособни, но по-голямата част нито знаят какво точно искат да учат, нито са наясно каква професионална реализация могат да получат след дипломирането. Те си представят като "наистина добра" тази работа, която е преди всичко със солидна заплата (74%), и имат амбиции за доход поне два пъти по-висок от средния за страната в момента. Далеч назад по приоритет са сигурността й (15%) и това да им носи чувство за реализация (6%).  

Няма да удължават учебната година, предрича Монитор.

Учебната година, която започна с месец закъснение, няма да бъде удължена, защото твърде малко учители и директори в трите най-големи града разчитат на такава мярка за компенсиране на пропуските по време на стачката. . Това заяви вчера Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образованието. "Преобладаващите предложения са в друга посока, но данните още не са изцяло обработени. Малко вероятно е обаче да бъде взето решение за удължаване на годината", обясни инспектор №1 на столичното образование. Максимум 8 дни допълнително искат да получат учителите край морето от ваканциите и спортните празници. Най-често се предлага смесена схема за компенсации - дни от ваканциите и преструктуриране на учебния материал .Има възможности за оптимизация на уроците и няма да се наложи да се удължава учебната година. Цялото ново учебно съдържание ще бъде преподадено, а ако има съкращаване на часове, то те ще бъдат за обобщение или част от упражненията.

Разделят науките за повече пари, известява Новинар.

Трябва да бъдат очертани някои научни сфери, които да станат приоритет и работещите в тях да получават повече пари от останалите. Това заяви вчера председателят на синдикат "Висше образование и наука" Лилия Вълчева. Като цяло обаче учените от Българската академия на науките (БАН) настояват заплатите им да бъдат увеличени на два пъти с по 20%. В противен случай ще се получи така, че ние вземаме по-малко от учителите в средното образование, коментираха учените. Те заявиха, че няма да правят реформи в сектора, преди правителството да им отпусне средства за увеличение на заплатите. Няма смисъл сега ние да правим реформи и после да се приеме цялостна стратегия, обясни Ивайло Златанов от синдиката на БАН.  

По-малко хляб на масата, но имаме GSM-и, прави равносметка Дневен Труд.

Утре демокрацията в България ще навърши пълнолетие. Време, за което страната преживя тежки кризи, но все пак успя да стане член на НАТО и на Европейския съюз. Всъщност между живота през 1989 г. и през 2007 г. има твърде малко общо, макар че 18 години чисто исторически не са толкова дълъг отрязък. Все още много хора изпитват носталгия към “развития социализъм”, но все повече са онези, които си спомнят с насмешка за празните рафтове по магазините, ладата петица и обмяната на долари на черно. Преходът ни завари с почти изцяло държавно стопанство, а днес обществените компании се броят на пръсти. Навлязоха куп нови стоки и услуги, които промениха бита на нашенеца изцяло. Много хора обедняха, малко станаха мултимилионери, появи се и средна класа. Образованието и здравеопазването обаче като че ли се обезцениха и направиха много крачки назад. Така че равносметката от първите 18 години в никакъв случай не може да бъде еднозначна.

Костов не ще свирка от непозната, не ще и Юруков, оповестява Новинар.

Неприлично предложение към лидера на ДСБ Иван Костов отправи вчера в кулоарите на парламента журналистката от в. "Шоу" Весела Коцева. След като тя пожела да изпадне във френско общение с тъмносиния лидер, беше изведена от Народното събрание от националната служба "Охрана". "Заради вас напуснах българската журналистика, след като дадохте интервю в "Нощен труд" и признахте, че сте учил за летец в Украйна. Кои са вашите кукловоди от Русия? За 10 години ме вкарахте в психиатрия и мен, и сестра ми. Казахте, че хората в България са предатели. А сега искате ли да ви направя свирка?", крещеше разярено Коцева. Журналистката няма акредитация за НС и е влязла вътре по покана на БНС заради предварително уговорено интервю със Стефан Софиянски. На нейните нападки тъмносиният лидер отвърна -"Госпожо, не ви познавам. Въобще не разбирам за какво говорите". Минути по-късно Иван Костов обяви пред журналисти, че ДСБ остава самостоятелна парламентарна група и не се предвижда никакво обединение в нова ПГ или парламентарен съюз със сините. Той допълни, че с оставането си в отделна група от ДСБ щели да бъдат верни на вота на избирателите си. Всички форми на взаимодействие извън обща група като съгласуване на общи действия, обща работа по конкретни теми и обсъждане на едни или други позиции със СДС ще бъдат разширени, обясни Командира. Няма да подавам оставка като лидер на ДСБ и не считам, че съм сбъркал, като приех да ме преизберат на председателския пост след евровота, допълни той.  

Най-якият секс е след див скандал, открива Стандарт.

Стара истина е, че Земята се върти около секса. Нещо повече - липсата на интимни ласки видимо разстройва цялостното здравословно състояние. Ако достатъчно дълго сте били целомъдрени, организмът ви започва да изпраща сигнали, които е по-добре да послушате. Не се доверявайте на пуританските брътвежи за въздържание! Те могат само да ви навредят. "Инстинктът ни за самосъхранение и импулсът ни да се размножаваме правят съвкуплението неделима част от живота на всеки един от нас", пише Роуз Родригес, магистър по изследване на семейния живот и сексуалността. "Точно затова не трябва да се оставяме на сухо. Тъй като нуждата от интимност при всеки е индивидуална, трябва да се научим да чуваме алармите на тялото си. При едни часовникът започва да тиктака само след ден. Други могат да си позволят повече въздържание", продължава тя. Родригес е и създателка на един от най-популярните интернет портали, посветени на интимния свят на хората. В него тя подробно описва симптомите на критичното въздържание. Един от сигурните признаци, че организмът ви плаче за секс, е раздразнителността. Ако често се изнервяте без причина и се палите от нищо, определено трябва да помислите за някоя креватна авантюра. В противен случай дискомфортът ще се задълбочи. Друг явен знак за непреодолимата нужда от любов е честото усещане за разочарование - с повод и без повод. Повишеният стрес също е в графата "аларми". Затова най-сигурният начин да се справим с всекидневното напрежение е да се шмугнем при партньора след работа и да разтоварим негативната енергия с щипка либидо и бурен екстаз.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама