СВЯТ


Франция и Италия изпращат по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да помогнат за ситуацията с пожарите

0 2763 18.07.2023
Франция и Италия изпращат по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да помогнат за ситуацията с пожарите
БГНЕС

Франция и Италия изпращат по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да помогнат за справянето с пожарите, възпламенени на няколко фронта около Атина, съобщи АП.


Самолетите и техните екипи са част от механизма на ЕС за гражданска защита. В Гърция вече пристигнаха и около 30 румънски огнеборци като част от сезонна програма на Съюза за борба с пожарите.

 

От вчера северно и западно от Атина продължават да горят неконтролируемо горски пожари, в това число в близост до курортния град Лутраки, където бяха засегнати къщи, а евакуациите бяха разширени.

 

Северозападно от Атина - в град Мандра и село Неа Зои, също горят къщи, след като дотам достигна пожарът в Дервенохоря, информира гръцката национална телевизия ЕРТ. 

 

В непосредствена близост до Атина възникнаха и няколко други по-малки пожари на територии, в които ветровете са умерени, но храстите и горските площи са пресъхнали от екстремните температури през миналата седмица.

 

С разпространението на пламъците гръцките власти апелират жители на все повече населени места да напуснат домовете си.

 

Говорителката на полицията Константина Димоглиду заяви, че няколко пътища в близост до пожарите са затворени, за да се осигури по-бърз достъп на службите за спешна помощ.

 

Гърция използва и сателитни данни на ЕС, за да направи оценка на щетите от трите големи пожара, които горят вече втори ден край Атина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама