НОВИНИ


Хиляди на протест в Израел срещу новия опит на Нетаняху да прокара спорната съдебна реформа

0 2563 19.07.2023
Хиляди на протест в Израел срещу новия опит на Нетаняху да прокара спорната съдебна реформа

Продължават протестите в Израел срещу готвената от кабинета на Бенямин Нетаняху реформа в съдебната система. Във вторник хиляди хора излязоха да демонстрират по улиците на цялата страна.


Стремежът на националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху да промени съдебната система и да ограничи част от правомощията на Върховния съд предизвика безпрецедентни протести още преди месеци. Ударена бе и икономиката на страната. Недоволството разпали страховете на западните съюзници за "демократичното здраве" на Израел.


Протестиращите блокираха най-малко половин дузина магистрали, организираха демонстрации на главните гари в следобедния пиков час и влязоха в фондовата борса в Тел Авив, хвърляйки фалшиви банкноти като символи на корупцията.


По време на демонстрациите имаше засилено полицейско присъствие. Съобщава се, че служителите на реда са използвали и водни оръдия, за да разпръснат недоволните и да разчистят блокираните пътища. Най-малко 45 души са арестувани, съобщи полицията.


Тъй като министър-председателят разполага с комфортно мнозинство в Кнесета, опонентите се надяват, че нова вълна от протести може да помогне за провал на законодателството преди окончателното гласуване следващата седмица.


Целта на реформата е дас е ограничи способността на Върховния съд да анулира решения или назначения на правителство и министри, като лиши съдиите от правомощието да считат такива решения за "неразумни“. Поддръжниците на промените казват, че Върховният съд има твърде много правомощия и се меси в другите власти и подобна промяна ще улесни ефективното управление. Противниците казват, че промяната ще отслаби Върховния съд, който в страна, която няма конституция и еднокамарен парламент, доминиран от правителството, има критична роля в защитата на гражданските права и свободи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама