ПОЛИТИКА


Адв. Величков: ”БарселонаГейт” е емблема на неработещата прокуратура

4 6122 19.07.2023
Адв. Величков: ”БарселонаГейт” е емблема на неработещата прокуратура

Изненадващо е, че само трима са прокурорите, които са предложени за дисциплинарни наказания заради нарушения по висящи дела. ”БарселонаГейт” е емблема на неработещата прокуратура. Това дело започна шумно и след това всичко стана много тихо. По това дело много дълго време не са били извършвани действия - за 3 години са разпитани само 4 свидетели. Интересното е, че преводите са били възлагани поетапно (по 20 страници) след като месеци не е правено нищо. Един определен преводач извършва всички преводи.


Това заяви пред NOVANews адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Коментарът му е повод разкритията, направени вчера от прокуратурата, според които прокурор по “БарселонаГейт” е извършил тежки нарушения. Проверката беше направена от Върховната касационна прокуратура по разпореждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Според Величков наблюдаващите прокурори “не са си давали зор” и им е било “подсказано” да не работят. 

 

"След 15 май обаче по "Барселонагейт" започват интензивни действия, 17 свидетели се разпитват за 1,5 месеца, възлагат се три експертизи и изземвания, търси се бърз резултат. Има неритмичност в действията на прокурорите. Проверка е могло да бъде възложена от зам.-главния прокурор, който отговаря за ВКС. Приближените на Гешев обаче не са могли да възложат проверки за действия, които може да са продиктувани от самия него", посочи Величков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама