НОВИНИ


Капан за втората пенсия! Лоши финансови резултати на фондовете

12 3177 19.07.2023
Капан за втората пенсия! Лоши финансови резултати на фондовете

Лоши финансови резултати при фондовете, където се правят вноски за втора пенсия. Осем от девет фонда, в които правим вноски за втора пенсия, отново отчитат отрицателна доходност за периода от 30 юни 2021 г. – 30 юни 2023 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор.


Само един фонд – УПФ „ЦКБ Сила“ отчита положителна доходност от инвестицията на парите за втора пенсия от 1,29% за двугодишния период. Отрицателната доходност варира от -4,51% на УПФ „ДСК-Родина“ до -1,1% на УПФ „ПОИ“. Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50% и тя е доста по-ниска от минималната, определена от КФН, която е -5,86%.


Малко по-добра е ситуацията при професионалните пенсионни фондове, където задължително вноски правят работещите в първа и втора категория труд. Два фонда отчитат положителна доходност от инвестирането на средствата си, а другите седем имат отрицателна доходност от -4,29% до -0,13%, показват данните на КФН.


Последните данни към март показаха, че нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 20,205 млрд. лв. В сравнение с година по-рано те нарастват с 5,07 на сто, пише Pariteni.bg.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама