ПОЛИТИКА


Мирчев провидя зависимости зад притеснението на Радев за “Росенец”

37 4394 20.07.2023
Мирчев провидя зависимости зад притеснението на Радев за “Росенец”

Аз съм леко притеснен от нивата на тревожност на президента Радев по отношение на ”Лукойл” . Точно той обслужи „Лукойл” напълно в периода на управление на неговото служебно правителство. Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост. За нас е странно президентът да е загрижен за корпоративния интерес на една руска компания.


Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ПП-ДБ и член на Комисията по енергетика в НС Ивайло Мирчев. 

 

Повод за коментара му е вчерашното предложение на ПП-ДБ да се прекрати договора за концесията на “Росенец” с “Лукойл”, за да спрат паричния поток към Русия и финансирането на войната в Украйна. ПП-ДБ обвиниха президента Румен Радев, че неговият служебен кабинет е удължил концесията с 24 години без аргументи.

 

Държавният глава отрече и заяви, че концесията е за срок от 35 години, а договорът е сключен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и удължаване няма - 24 години е оставащият период. Радев прозря корпоративни интереси зад идеята. 

 

“Както казаха експертите – не може да има никакъв проблем за горивата. Ще припомня, че преди година и малко по същия начин ни обясняваха, включително президента и неговите министри, как без газ от „Газпром” не можем да продължим да съществуваме. Сега не взимаме газ от Русия, а цената е ниска”, припомни Мирчев.

 

По думите му в момента не може да има дефицит на горивата, защото вносът е много лесен. На въпрос самите съоръжения в Росенец, тоест тиловата база,  в изправност ли са, за да приемат всякакви други количества петрол, за да стигнат те до нефтохимическия завод, той отговори: ”Лукойл” Работи от 2000 година като частна рафинерия. Концесията на пристанище “Росенец”  е дадена през 2011 година. През това време пристанището си беше държавно, както ще бъде след няколко дни, и “Лукойл” си работеше без проблеми като частна компания. Петрол стигаше и всичко беше коректно”.


Мирчев подчерта, че първо предложението за прекратяване на концесията предстои първо да бъде прието в пленарна зала. „




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама