НОВИНИ


Русия счита украинските кораби със зърно като военни цели

10 2631 20.07.2023
Русия счита украинските кораби със зърно като военни цели

Цените на пшеницата де повишиха рязко на световните пазари, след като Русия заяви, че ще третира корабите, насочващи се към украинските пристанища, като потенциални военни цели. Новината идва дни след като Русия отказа да поднови зърнената сделка с Украйна, която бе постигната с посредничеството на Турция и ООН.


Оттеглянето на Москва от сделката означава, че вече не е гарантирано безопасното преминаване на зърнени товари през Черно море. Говорител на Белия дом обвини Русия, че планира да обвини Украйна за бъдещи атаки срещу цивилни кораби.

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще се върне незабавно към споразумението за зърното, ако исканията му бъдат изпълнени - облекчения за износа на зърно и торове от Русия. Това бе и основният мотив на Кремъл да излезе от сделката.

 

Киев призова други страни в Черноморския регион да се намесят, за да осигурят безопасното преминаване на товарни кораби.

 

Цените на пшеницата на европейската фондова борса скочиха с 8,2% в сряда спрямо предишния ден до 253,75 евро на тон, докато цените на царевицата се повишиха с 5,4%. Фючърсите на американската пшеница скочиха с 8,5% в сряда до най-високото си дневно покачване от началото на войната в Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама