НОВИНИ


“Шалом” искат институциите да действат срещу зараждащия се антисемитизъм

5 3017 20.07.2023
“Шалом” искат институциите да действат срещу зараждащия се антисемитизъм

Българските институции, политици, общественици и медии да не остават безучастни към надигащия се антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата в България и да реагират при всяка една проява на нетолерантност в обществото. Това пишат от Организацията на евреите в България ”Шалом“ в декларация.


Декларацията е подписана от 420 души. Повод за случилото се е антисемитисткия колаж с лика на Соломон Паси и разгорелия се задочен конфликт между партията на Костадин Костадинов и организацията на българските евреи. С колажа със Соломон Паси се зае прокуратурата.

 

От “Възраждане” пък се зарекоха да сезират обвинението за престъпление срещу партията, защото целенасочено, в социаните мрежи и масовите медии, с поредица от действия Александър Оскар поставя теми, провокиращи омраза на политическа основа срещу най-голямата партия в България - "Възраждане".

 

Партията на Костадинов вчера сезира службите за антибългарския колаж на Исак Паси - брат на Соломон Паси. В колажа лидерът на “Възраждане” посочи, че се призовава за “изтребление“ на партията му.


“Ние имаме ясна и еднозначна позиция спрямо езика на омразата, ксенофобията и антисемитизма и Организацията на евреите в България “Шалом“ е изразител на тази позиция. Ние заставаме зад нея във всеки опит борбата й с тези прояви и реч да бъде подкопана както от политически лидери, така и от - обществени фигури“, посочват от “Шалом“.

 

“Ще продължим да работим спрямо силите, знанията и уменията си за доброто на нашата държава и общество, както винаги сме правили и както се очаква от всеки един българин. Няма да допуснем хора или институции да определят качествата и да класифицират евреите или която и да е обществена група в България и да бъдем разделяни в категории: благодарни или неблагодарни, полезни или вредни. Всички ние като българи отговаряме пред еднакви закони и имаме равни свободи и всяко ограничение на тези свободи е осъдително“, казват още от организацията.


Те допълват, че въпреки внушенията и твърденията на отделни личности, които използват политическия си капитал за сеене на омраза, българските граждани и институциите ще се включат с тях в спирането на тези явления.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама